Zwerfkatten sterilisatie

Problematiek

Zwerfkatten zijn verwilderde katten die al geruime tijd buiten leven en geen menselijk contact gewoon zijn. Het kan gaan om katten die aan hun lot zijn overgelaten en na verloop van tijd verwilderd zijn maar het kunnen ook nakomelingen van zwerfkatten zijn die in het wild werden geboren en nog nooit met mensen in aanraking zijn geweest.

Zij zijn mensenschuw en nauwelijks of zeer moeilijk te socialiseren. Een poes kan twee tot drie nesten per jaar krijgen en elk nest telt gemiddeld vier tot zes kittens, die zich op hun beurt zeer snel kunnen voortplanten.

Een efficiënte aanpak van de zwerfkattenproblematiek is nodig om volgende redenen:

  • Voor het welzijn van de zwerfkatten: Zwerfkatten leven buiten in alle weersomstandigheden. Ze zijn vaak ondervoed en houden soms wonden over aan het gevecht met andere katten. Vooral kittens zijn vatbaar voor ziektes en parasieten.
  • Om overlast te bestrijden: Zwerfkatten geven overlast, bv door het lawaai als ze vechten en in de paartijd. Ontlasting en urine vervuilen de omgeving en ze scheuren vuilniszakken open op zoek naar voedsel.
  • Voor de publieke gezondheid: Katten kunnen parasieten zoals vlooien, oormijt en schurft overdragen op andere katten maar ook op de mens. Via uitwerpselen in (speel)tuinen en zandbakken kunnen ze parasieten doorgeven (bv bij toxoplasmose)
  • Voor de bescherming van de inheemse wilde dieren: Katten kunnen door predatie een bedreiging vormen voor inheemse wilde dieren of de lokale fauna beschadigen

Sterilisatieplicht

Elke kat die wordt verkocht of weggegeven moet sinds 1 september 2014 gechipt, geregistreerd en gesteriliseerd/gecastreerd zijn. Deze verplichting geldt voor iedereen (asielen, kwekers en particulieren). Op 1 april 2018 werd deze sterilisatieplicht uitgebreid. Vanaf die datum moet elke kat, voor de leeftijd van 5 maanden en/of voor verkoop of adoptie, gesteriliseerd/gecastreerd worden. Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 zullen ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd/gecastreerd moeten zijn, ook als ze niet verkocht of weggegeven worden.

Boutersem voert een sterilisatiebeleid tot zwerfkatten en werkt hiervoor samen met de twee dierenartsen die in Boutersem actief zijn (DAP Merckx en Lies Van Pelt). Wie wenst kan op de technische dienst een vangkooi lenen tegen een waarborgsom van € 50.

Gevangen zwerfkatten worden opgehaald en naar een dierenarts gebracht. Na behandeling wordt de zwerfkat weer vrijgelaten op de plaats waar zij gevangen werden.

Contact