Vrijwilligersprojecten in Boutersem

Burenbemiddeling

Boutersem beschikt over een dienst burenbemiddeling waarop je beroep kan doen indien je problemen ervaart met je buren. Ook voor deze dienst is het Sociaal Huis voortdurend op zoek naar vrijwilligers. Vooral sociale en communicatieve vaardigheden, discretie en neutraliteit zijn belangrijke eigenschappen van een bemiddelaar. In een bemiddeling sta je er niet alleen voor. Elke burenbemiddeling doe je samen met een co-bemiddelaar.

Ben je de geknipte persoon om samen met een co-bemiddelaar te bemiddelen bij burenruzies? Dit kan bij het project burenbemiddeling. Vooraleer je start, wordt er een gepaste opleiding voorzien. De provincie Vlaams-Brabant organiseert geregeld een zesdaagse opleiding voor nieuwe vrijwilligers.

Ben je geïnteresseerd in deze vorming, schrijf je dan snel in via mail op burenbemiddeling@vlaamsbrabant.be. Je ontvangt daarna verdere informatie en een uitnodiging voor een verkenningsgesprek. Neem ook een kijkje op de website www.vlaamsbrabant.be/burenbemiddeling en www.vlaamsbrabant.be/pivo (bestuursschool - vaardigheden)

Meer info over het project vind je op de pagina 'Burenbemiddeling' (zie hieronder)

Mobitwin

Rij je graag met de wagen en wil je anderen helpen om zich te verplaatsen dan kan je aan de slag als chauffeur bij Mobitwin. Sociaal Huis Boutersem biedt in samenwerking met vrijwilligers een vervoersdienst aan aan minder mobiele mensen. Minder mobiele mensen kunnen gebruik maken van de Mobitwin centrale voor boodschappen, consultatie bij dokter of ziekenhuis, kappersbezoek, vervoer naar activiteiten die de sociale integratie bevorderen, familiebezoek, enz.

Als chauffeur moet je aan volgende voorwaarden voldoen:

  • in het bezit zijn van een rijbewijs B
  • over een eigen wagen beschikken
  • een geldige autoverzekering hebben

Onkostenvergoeding: per rit die je doet krijg je een onkostenvergoeding van € 0,33 per afgelegde kilometer. Dit bedrag wordt door de gebruiker rechtstreeks aan de chauffeur betaalt bij het einde van de rit.

Meer info over het project vind je op de pagina 'Mobitwin' (zie hieronder)

Huistaakbegeleiding

Onderwijs is belangrijk om kinderen betere toekomstkansen te bieden. Ondanks de grote inspanningen die ouders en scholen leveren, zijn er toch kinderen  die moeilijk aansluiting vinden bij het schoolsysteem. Veel oorzaken kunnen aan de basis liggen: thuis een andere taal spreken, problemen binnen het gezin, trager zijn in het opnemen van de leerstof, … Om alle kinderen gelijke slaagkansen te geven biedt het Sociaal Huis, in samenwerking met de lagere scholen van de gemeente, huistaakbegeleiding aan voor maatschappelijk kwetsbare kinderen. 

Wat wordt er gedaan tijdens de huistaakbegeleiding?

Het Sociaal Huis werkt voor de huistaakbegeleiding samen met vrijwilligers die zich willen inzetten om kinderen te helpen. De vrijwilliger ondersteunt de kinderen bij het maken van hun huistaken. Samen huiswerk maken of een toetsje leren, afgewisseld met al eens een spelletje of een voorleesboek maakt het huiswerk maken aangenaam.

Wie kan beroep doen op huistaakbegeleiding?

De school bepaalt samen met het zorgteam wie in aanmerking komt voor de huistaakbegeleiding. Het maakt niet uit of je nu een pedagogische achtergrond hebt of niet, wanneer je een hart hebt voor kinderen kan je als vrijwilliger altijd je steentje bijdragen.

Wanneer vindt de huistaakbegeleiding plaats?

De huistaakbegeleiding vindt plaats op vaste moment(en) en  start 15 minuten na het einde van de schooldag. Indien nodig brengt de vrijwilliger je kind na de huistaakbegeleiding naar IBO Stekelbees. Wil je kinderen uit de lagere school extra aandacht geven en hen helpen bij het maken van hun huiswerk? Dan ben je de persoon die we zoeken voor ons project Huistaakbegeleiding.

Buren voor Buren

Wil je graag je buur helpen met kleine taakjes zoals de brievenbus leegmaken, een brood halen, medicatie halen, … Hou dan zeker je brievenbus in de gaten. Als een buur je hulp kan gebruiken laten we dit zeker weten.

Hoe wordt een vraag gesteld?

Mensen uit je omgeving met weinig familie, vrienden of kennissen, mensen die zorgbehoevend zijn, mensen met een beperkte mobiliteit, kunnen een hulpvraag stellen bij het Sociaal Huis. Deze hulpvraag kan heel uiteenlopend zijn bv een brood halen, boodschappen doen, de brievenbus leegmaken, een babbel doen, … Deze vraag wordt door het Sociaal Huis genoteerd en via postkaart verspreid in de buurt van de hulpvrager.

Hoe kan je helpen?

Hou je brievenbus goed in de gaten. Krijg je in de toekomst een postkaart met een hulpvraag in je brievenbus en kan je de hulpvraag beantwoorden, neem dan contact op met het Sociaal Huis. Het Sociaal Huis bezorgt je de contactgegevens van de hulpvrager zodat je rechtstreeks met hem/haar kan afspreken. Het Sociaal Huis is enkel een schakel tussen jou en de hulpvrager. Je hebt verder geen verplichtingen t.o.v. het Sociaal Huis.

Meer info over het project vind je op de pagina 'Buren voor buren' (zie hieronder)

Opvang van vluchtelingen 

Laat de vluchtelingencrisis jou niet onberoerd? Wil je graag helpen bij de integratie van de vluchtelingen van ons Lokaal Opvanginitiatief? Als vrijwilliger kan je meewerken aan het doorbreken van het sociale isolement, de vluchteling helpen bij het aanpassen aan de nieuwe omgeving, … Dit kan je doen door met hen boodschappen te doen, brieven door te nemen, hulp te bieden bij het huiswerk maken van de kinderen, … Voor de uitoefening van dit vrijwilligerswerk is er nauwe samenwerking met de sociale dienst van het Sociaal Huis.

Dorpsrestaurant

Samen eten is altijd gezelliger. Het Sociaal Huis organiseert voor alle inwoners van Boutersem 1 x per een dorpsrestaurant. Tijdens dit moment kunnen inwoners van Boutersem een warme maaltijd nuttigen in gezelschap van vrienden, kennissen en dorpsgenoten. De maaltijd bestaat uit soep, een hoofdgerecht en dessert.

Om dit te kunnen organiseren, doet het Sociaal Huis beroep op vrijwilligers die helpen bij het klaarzetten van de zaal, de bediening van drank en eten, het uitscheppen van het eten, de afwas, … Wil je een handje toesteken bij ons maandelijks dorpsrestaurant neem dan contact op met de deskundige project- en vrijwilligerswerk van het Sociaal Huis.

Meer info over het project vind je op de pagina 'Dorpsrestaurant' (zie hieronder)

Woonbuddy

De zoektocht naar een eigen woning loopt niet voor iedereen van een leien dakje omdat men bv. communicatief niet goed is, omdat men moet opboksen tegen vooroordelen, … Het leggen van contact met verhuurders of immobiliënkantoren verloopt daardoor moeizaam. Om cliënten van het Sociaal Huis - waaronder verzoekers tot internationale bescherming - hierbij te helpen, is het Sociaal Huis op zoek naar een vrijwilliger die de taak van woonbuddy op zich wil nemen.

Jij, als woonbuddy, kan helpen bij:

  • het zoeken naar een geschikte woning
  • het leggen van contacten met de verhuurder of het immokantoor
  • samen de woonst gaan bezichtigen

Wat verwachten we van jou als woonbuddy?

  • je bent bereid je op regelmatige basis vrij te maken om samen op zoek te gaan naar een geschikte woning. Deze momenten worden in samenspraak vastgelegd
  • je kan zelf, in samenspraak met de kandidaat-huurder, bepalen wanneer je je kan vrijmaken voor het bezichtigen van een woning
  • je kan discreet omgaan met persoonlijke informatie die je van de cliënt krijgt
  • je kan je respectvol en vriendelijk opstellen t.o.v. de cliënt

Wat kan je van het Sociaal Huis verwachten?

  • je maakt deel uit van een tof vrijwilligersteam
  • indien nodig kan je beschikken over het nodige werkmateriaal bij het Sociaal Huis (computer, telefoon, …)
  • je bent verzekerd tijdens je vrijwilligerswerk
  • er wordt een gepaste onkostenvergoeding voorzien
  • er is een nauwe samenwerking met de sociale dienst 
  • je kan met al je vragen terecht bij de deskundige project- en vrijwilligerswerk

Contact

Project-en vrijwilligerswerk
Nu gesloten

Adres
Oude baan 24 , 3370 Boutersem
Tel.
016 73 44 78
boutersemvrijwilligt@boutersem.be
Vandaag
open van 09:00 tot 12:00
Morgen
Gesloten