Veertiendaagse van de veiligheid

Gepubliceerd op donderdag 14 sep 2023 om 10:20
De preventiecampagne 'Veertiendaagse van de veiligheid' loopt van 14 september tot 1 oktober. Preventie van schouwbranden werd dit jaar gekozen als thema voor de campagne.

Schouwbranden komen helaas nog steeds veel voor in ons land.  Elk jaar worden er meer dan 3000 geregistreerd.

Vermijd schoorsteenbranden door regelmatig onderhoud!

Als je stookt met hout, kolen of stookolie, kan er zich roet hechten aan de schoorsteenwand. Dat is het geval bij traditionele schoorstenen, maar zelfs bij inox-buizen kan er zich een probleem voordoen. Roet kan samenkoeken tot een teerachtige substantie die kan ontbranden bij een temperatuur van ongeveer 500°C, wat in een mum van tijd wordt bereikt als je een kachel of open haard gebruikt.

De belangrijkste tip om een schouwbrand te voorkomen is om je schoorsteen goed te onderhouden. Dit wil zeggen dat je die minstens één keer per jaar laat vegen door een bekwaam vakman. Laat de vakman controleren of er geen scheuren of lekken zijn en zorg voor voldoende trek in de schoorsteen. Gebruik ook droog, onbehandeld hout bij het stoken en ventileer de ruimte voldoende.

Als er zich toch een schouwbrand voordoet, bel dan het noodnummer 112. Doe indien mogelijk een bluspoging met zand of zout (zo voorkom je rook in huis). Sluit de schoorsteenklep en de luchttoevoer van de kachel en maak de ruimte rond de kachel vrij van brandbaar materiaal. Neem nooit onnodige risico’s en breng jezelf in veiligheid.

Meer tips over deze campagne vind je terug op de website www.speelnietmetvuur.be