Struikelsteen

Je kan bij de gemeente toestemming vragen om een struikelsteen te plaatsen. Dat is een steen waarmee we een slachtoffer van het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenken. We plaatsen de kasseivormige steen in het voetpad, op een plek waar het slachtoffer woonde. 

Wat is een struikelsteen?

De naam struikelsteen is de vertaling van het Duitse woord ‘Stolperstein’.

Het is een kasseivormige steen van 10 x 10 cm, met daarop een geelkoperen plaatje waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum en eventueel plaats en datum van overlijden van het slachtoffer zijn gegraveerd.

We plaatsen de struikelsteen in het voetpad bij de woonplaats van het slachtoffer.

Europees monument

'Struikelstenen' is een symbolisch kunstproject van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

Sinds de eerste steenlegging in Duitsland in 1995 liggen er in Europa al meer dan 100.000 struikelstenen, verspreid over meer dan 25 landen. Samen vormen ze een verspreid monument en kunstwerk voor de slachtoffers van het nazisme.

Meer info: Stolpersteine

Wil je een struikelsteen laten plaatsen in Boutersem?

  1. Verzamel informatie over het slachtoffer dat je wilt gedenken:

    • Naam
    • Geboortedatum en -plaats
    • Arrestatie- of deportatiedatum
    • Plaats en datum van overlijden (niet verplicht)
  2. Zoek het adres en maak een foto van de plaats waar de struikelsteen moet komen

    Opgelet: adressen veranderen doorheen de tijd. Controleer of het actueel adres nog overeenkomt met de historische straatnaam en huisnummer.

Vraag een struikelsteen aan

Hou bovenstaande info bij de hand en vraag de struikelsteen aan. De aanvraag wordt ingediend per mail aan het college van Burgemeester en Schepenen via secretariaat@boutersem.be.

De aanvrager vermeldt hierbij:

  • De naam, voornaam, geboortejaar, deportatie- of arrestatiedatum, reden van deportatie en (indien van toepassing) plaats en datum van overlijden van de te herdenken persoon;
  • Het adres (straat, huisnummer, postcode en plaats) waar de struikelsteen geplaatst dient te worden. Dit is bij voorkeur de laatste woon- of verblijfplaats van de herdachte persoon en bij uitzondering de plaats waar de herdachte persoon werkte, op het grondgebied van de gemeente Boutersem.
  • De aanvrager voegt aan de aanvraag een actuele foto toe van het gedeelte van de stoep voor de woning met het huisnummer erop.

Toelatingsprocedure

  1. De gemeente controleert of de vormelijke aspecten van de aanvraag volledig zijn en stuurt deze door naar de heemkundige kring Velpeleven vzw en de vaderlandslievende verenigingen. Zij vormen samen de adviesgroep. Indien dit noodzakelijk blijkt voor de beoordeling van de aanvraag, kan de adviesgroep bijkomende informatie inwinnen bij de aanvrager of bij derden.
  2. De adviesgroep geeft inhoudelijk advies over het al dan niet conform zijn van de aanvraag volgens de visie en voorwaarden voor het plaatsen van struikelstenen zoals vastgelegd door het internationaal project Stolpersteine van de kunstenaar Gunter Demnig en de voorwaarden voor aanvraag opgenomen in dit reglement.
  3. De bevoegde diensten bekijken het advies van de adviesgroep en kijken na of de locatie geschikt is om een struikelsteen te plaatsen.

Toelating

  1. Binnen de zes weken neemt het College van Burgemeester en Schepenen van het Lokaal bestuur Boutersem een beslissing op advies van de technische dienst (over de geschiktheid van de locatie en de haalbaarheid om de steen er te plaatsen) en de adviesgroep (over de correctheid van de aangereikte persoonsgegevens).
  2. De aanvrager wordt schriftelijk door het Lokaal bestuur Boutersem op de hoogte gebracht van de toelating of weigering tot het plaatsen van de struikelsteen.
  3. De gemeente behoudt zich het recht voor om de toelating te weigeren of in te trekken indien dit noodzakelijk is door overmacht of om redenen van algemeen belang.

Prijs

De gemeente draagt binnen het voorziene budget van het huidige werkingsjaar de kosten van de bestelling en de coördinatie van de plaatsing.