Inhoud
Het Vlaams Rampenfonds verleent een tegemoetkoming in de materiële schade, veroorzaakt door natuurfenomenen in het Vlaamse Gewest, die door de Vlaamse Regering wegens hun uitzonderlijk of schadelijk karakter als ramp worden erkend.
Voorwaarden
Slechts in uitzonderlijke gevallen zal het Rampenfonds schade aan private eigendom (burgers, ondernemingen, organisaties) of openbare eigendom vergoeden en dat alleen als het schadefeit als ramp erkend werd in het Vlaamse Gewest.
Alle info vindt u op de pagina ‘Schadevergoeding Vlaams Rampenfonds aanvragen’.
Uitzonderingen
Overgangsperiode schade aan teelten en niet-binnengehaalde oogsten
Sinds 1 januari 2020 is er geen onderscheid meer tussen een algemene ramp en een landbouwramp voor de schadevergoedingen van het Vlaams Rampenfonds. Voor schade aan teelten en niet-binnengehaalde oogsten is er een overgangsperiode van 5 jaar.
Tijdens de overgangsperiode wordt een tegemoetkoming voor teeltschade gradueel afgebouwd en zal de grootte van de vergoeding afhankelijk zijn van het afsluiten van een brede weersverzekering voor teelten. Landbouwers krijgen in de meeste gevallen geen volledige schadevergoeding meer voor schade die in principe verzekerbaar is door een brede weersverzekering, maar in de overgangsperiode tot 2024 is wel nog een gedeeltelijke schadevergoeding mogelijk.
Sinds 1 januari 2025 heeft u voor schade aan teelten en niet-binnengehaalde oogsten in de meeste gevallen een brede weersverzekering nodig om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming van het Vlaams Rampenfonds. Dat hangt af van het type natuurramp.
Meer informatie vindt u via tegemoetkoming landbouwschade aanvragen.
Regelgeving
Decreet van 5 april 2019 houdende de tegemoetkoming in de schade die aangericht is door rampen in het Vlaamse Gewest