Rijbewijs buitenland omwisselen

Er bestaan twee soorten rijbewijzen: 

  • rijbewijzen afgeleverd door een land binnen de Europese unie 
  • rijbewijzen afgeleverd door landen buiten de Europese unie 

Rijbewijzen afgeleverd binnen de Europese Unie 

Indien je in het bezit bent van een nog geldig rijbewijs afgeleverd binnen de landen van de Europese unie moet je dit rijbewijs laten registreren op de dienst burgerzaken. Je mag blijven rijden met dit Europees rijbewijs. Voor de vervaldatum moet je je Europees rijbewijs omwisselen naar een Belgisch rijbewijs. Indien je rijbewijs geen vervaldatum heeft, dien je dit verplicht om te wisselen 2 jaar na inschrijving in België. 

Rijbewijzen afgeleverd buiten de Europese Unie 

Indien je in het bezit bent van een rijbewijs afgeleverd buiten de E.U. moet je dit rijbewijs omwisselen naar een Belgisch rijbewijs, wil je blijven sturen. Niet elk rijbewijs kan omgewisseld worden. De lijst met erkende buitenlandse rijbewijzen vind je op de site: www.mobilit.belgium.be. 

Voorwaarden

Je dient ingeschreven te zijn in het bevolkings- vreemdelingen of wachtregister en je moet in het bezit zijn van een rijbewijs dat in het buitenland werd afgeleverd en in het bezit zijn van een geldige identiteitskaart of vreemdelingenkaart afgeleverd door de Belgische overheid.

Procedure

Rijbewijzen van binnen de E.U. 

Het nieuwe rijbewijs kan je afhalen 4 werkdagen na aanvraag. 

Rijbewijzen van buiten de E.U

Deze rijbewijzen kunnen niet onmiddellijk gewisseld worden. Het voorgelegde document zal eerst onderzocht worden op echtheid en geldigheid door de bevoegde instanties. De resultaten van dit onderzoek nemen enkele weken in beslag. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek zal het voorgelegde buitenlands rijbewijs al dan niet omgewisseld worden. Van zodra de dienst burgerzaken in het bezit is van deze resultaten laat de dienst je weten of je rijbewijs wel/niet in aanmerking komt voor omwisseling. 

Wat meebrengen

  • je Belgisch identiteitsdocument 
  • je buitenlands rijbewijs 
  • een beëdigde vertaling indien je rijbewijs niet in een van de landstalen werd opgemaakt (de vertaling moet gebeuren door een beëdigd vertaler en voorzien zijn van een stempel van de rechtbank) 
  • als je in het bezit bent van een elektronische vreemdelingenkaart kan de foto die hierop staat ook gebruikt  worden voor je rijbewijs. 

Fotocabine in het gemeentehuis

Voor de pasfoto: in het gemeentehuis staat een fotocabine waar je tegen € 5 pasfoto's kunt laten maken. 

Kostprijs

Kostprijs: € 25  

Meer info

Meer informatie i.v.m. mogelijke categorieën, rijgeschiktheidsattest, vakbekwaamheid, ... kan je vinden op de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer. www.mobilit.belgium.be 

Contact

Burgerzaken
Nu gesloten

Boek je afspraak online of via een telefoontje aan onze dienst. Heb je een dringend probleem of een prangende vraag? Bel ons! Dan bespreken we telefonisch hoe we je het snelst kunnen helpen.
Adres
Neervelpsestraat 11 , 3370 Boutersem Gemeentehuis
Tel.
016 72 10 60
burgerzaken@boutersem.be
Vandaag
Gesloten
Morgen
Gesloten

Om u de beste dienstverlening te garanderen werken we bij voorrang op afspraak. Hierdoor vermijden we wachttijden en wordt u snel en voorbereid geholpen. Maak bij voorkeur je afspraak via het online bookingsformulier (link via de website), indien dat niet kan, contacteer dan de dienst via burgerzaken@boutersem.be of 016 72 10 60.  Heb je een dringend probleem of een prangende vraag? Bel ons! Dan bespreken we telefonisch hoe we je het snelst kunnen helpen.