Oorlogssite Honsem

Ruilverkaveling Willebringen investeert in het landschap van Boutersem

Door verdwenen erfgoed in het landschap zichtbaar te maken en er verschillende infrastructuurwerken aan te koppelen, ontstaat er een nieuw omgevingsbeeld voor de bezoeker. De oude landingsbaan in Honsem krijgt opnieuw een gezicht door een replica van een historisch Belgisch verkenningsvliegtuig.

De ruilverkaveling Willebringen is een samenwerking van de Vlaamse overheid en lokale partners. Het project wijzigt de kavelstructuur van de landbouwgronden tussen Tienen, Boutersem, Bierbeek en Hoegaarden. Het herschikken van kavels of percelen zorgt er voor logischere structuur. De kwaliteiten van het landschap komen hierdoor volop tot uiting. Ook de landbouw krijgt ontwikkelingskansen op de aangepaste percelen, doordat ze gemakkelijker te bewerken zijn. Een grootschalig project als de ruilverkaveling biedt nieuwe kansen aan de natuur om zich te ontwikkelen op meer geschikte plaatsen en recreanten profiteren van verbeterde fiets- en wandelpaden.

Willebringen, het landschap in de ruilverkaveling

In een iets minder ver verleden, lag er een militair vliegveld in de ruilverkaveling. Vlak voor WOII legde het Belgische leger het vliegveld aan. Later nam de Duitse bezetter het in. De geallieerden heroverden tot slot het vliegveld. Na de oorlog verloor de landingsbaan zijn nut en verdween het grotendeels in landbouwgebruik.

Om dit kort stukje van onze Belgische militaire luchtvaartgeschiedenis in beeld te brengen, werd een concept bedacht waarbij de toevallige passant, half verscholen achter een berm, een geraamte van een vliegtuig ontdekt: een 'fantoomvliegtuig'. De aandacht wordt zo op de site gevestigd, waar de bezoeker info vindt over een vervlogen periode vlak voor en tijdens WOII. Het hightech-bedrijf Materialise printte het spooktoestel in 3D. Het toestel dat model stond, is de Renard R31, een vliegtuig van Belgische makelij dat deel uitmaakte van de vroege Belgische Luchtmacht.

De site, met de Renard op kop, moet een duidelijk herkenningspunt worden in het toeristische landschap van Vlaams-Brabant, het Hageland is er een troef rijker mee.

De realisatie van het toestel gebeurde in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) uit naam van het Ruilverkavelingscomité Willebringen. De Vlaamse overheid en de gemeente Boutersem financierden samen zo'n € 351 500 euro in het project waarvan 80% voor de Vlaamse overheid en 20% voor de gemeente Boutersem.

bron tekst: vlm

Meer info over de Ruilverkaveling Willebringen?

https://www.vlm.be/nl/projecten/vlm-projecten/willebringen

Adres

Bevekomsestraat, Willebringen

Wandelen in de buurt?

Meer info via

www.toerismevlaamsbrabant.be