naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Oplichting via internet en telefoon

18 november ’20 (wo)
Bijna dagelijks krijgt onze politiezone aangiftes van oplichting via internet. Het nadeel is niet zelden groot en de slachtoffers blijven met een wrang gevoel achter.

Wees waakzaam en alert wanneer je mails ontvangt van je bankinstelling waarin gevraagd wordt op een link te klikken, of om je rekeningnummer, pincode of paswoord door te geven. Ben je niet zeker of de mail van jouw bank komt, bel dan even naar je bank.

Let ook op voor frauduleuze telefoongesprekken: een bankmedewerker belt je nooit met de vraag om in te loggen op je computer of bank-app. Ze polsen ook nooit naar je pincode of de unieke code die op je kaartlezer verschijnt. Twijfel je aan de goede bedoelingen van de oproeper, haak dan in.

Heb je toch - via mail of telefoon - je persoonlijke codes of andere persoonlijke informatie doorgegeven, bel dan onmiddellijk cardstop (070 344 344) en doe aangifte bij onze politiezone.

De laatste weken zien we een stijging van het aantal aangiftes van oplichting via Whatsapp.

De werkwijze van de oplichters is steeds dezelfde: je ontvangt een bericht van een onbekend nummer. De afzender beweert je (klein)zoon of (klein)dochter te zijn, wiens gsm in de wasmachine is gesukkeld. Er moet echter dringend een factuur betaald worden en daarom vraagt men om geld over te schrijven, het liefst zo snel mogelijk en via de bankapp.

Ga hier nooit zomaar op in! Controleer steeds de echtheid van het bericht, door te verifiëren of je wel degelijk met een familielid of kennis in contact bent. Zorg ervoor dat je op één of andere manier die contactpersoon aan de lijn krijgt. Kan je de contactpersoon telefonisch niet bereiken? Maak dan geen geld over en beëindig de conversatie.

Ben je toch opgelicht en heb je nadeel? Doe aangifte bij de lokale politie. Maak hiervoor online een afspraak. Wis het nummer en de berichten zeker niet!

Bespreek deze vormen van oplichting ook met je familie, zo verklein je de kans dat zij in de val lopen.

Via www.pzlubbeek.be kan je op de hoogte blijven van de actuele oplichtingspraktijken.

Nieuwsoverzicht
pexels-pixabay-60504.jpg

Politie

adres
Leuvensesteenweg 310 A3370 Boutersem
tel.
016 73 31 12
fax
016 73 48 77
e-mail
pz.lubbeek.wijk.boutersem@police.belgium.eu
Open vandaag: 9.00 tot 12.00 u

OPGELET:

maandag van 9 u tot 12 u : vrije toegang en op afspraak.

dinsdag van 17 u tot 20 u : vrije toegang en op afspraak.

woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 9 u tot 12 u : enkel op afspraak!

Afspraken kunnen geboekt worden via de website van PZ Lubbeek:

www.pzlubbeek.be

Check de website voor de openingsuren van alle wijkcommissariaten.