naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Vallende sterren ‘vanuit je achtertuin’

10 augustus ’20 (ma)
Zoals elk jaar rond 12 augustus, is er een opvallend fenomeen te zien aan de nachtelijke hemel: de Perseïden, een jaarlijks weerkerende meteorenzwerm.

De aarde gaat dan op haar baan rond de zon door een wolk stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Wanneer zo’n stofdeeltje tegen hoge snelheid opbrandt in de atmosfeer, laat dit een lichtend spoor na dat men een meteoor of in de volksmond een ‘vallende ster’ noemt.

Het maximum van deze ‘sterrenregen’ valt in de avond van 12 op 13 augustus maar ook de nachten ervoor en erna kan je meer vallende sterren zien dan gewoonlijk. Van op een donkere plaats kan je dan met een beetje geluk gemiddeld één vallende ster per minuut zien.

Hoe kan je het best deze vallende sterren waarnemen?


Om deze ‘vallende sterren’ waar te nemen, heb je niets bijzonders nodig: een ligstoel en warme kleding volstaan om comfortabel waar te nemen. Je hebt geen telescoop of verrekijker nodig.

Zoek een zo donker mogelijke plaats uit, zonder direct omgevingslicht van straat- of tuinverlichting en met een vrij zicht op de sterrenhemel.

De meteoren lijken vanuit het sterrenbeeld Perseus (in het noordoosten) te komen, vandaar de naam Perseïden.

Wist je dat ...

... de omgeving van Boutersem en Hoegaarden bij amateur-astronomen bekend staat als een relatief donker gebied waar de Melkweg op vele plaatsen nog eenvoudig zichtbaar is?

Een zeldzaamheid in het dichtbevolkte Vlaanderen waar we als kleine gemeente best trots op mogen zijn!

Ideaal om veel vallende sterren waar te nemen, indien de weergoden ons natuurlijk gunstig gezind zijn.

Veel geluk en hopelijk mogen al jullie wensen uitkomen!

Nieuwsoverzicht