naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Code geel: verhoogd risico op bosbranden in Vlaams-Brabant

05 augustus ’20 (wo)
Door de aanhoudende droogte geldt vanaf vandaag code geel in de provincie Vlaams-Brabant. Vooral in bossen met veel adelaarsvarens is er een verhoogd brandrisico.

Vanaf 5 augustus 2020 gaat onze provincie over naar code geel. Dit voornamelijk omwille van verhoogd brandrisico in bossen met veel adelaarsvarens. Adelaarsvarens sterven elk jaar in de winter bovengronds af en vormen daarbij een pak droog brandbaar materiaal, dat bij aanhoudende droge oostenwind in het voorjaar een brandrisico vormt.

Meer info vind je op

https://www.natuurenbos.be/brandfase-vlaams-brabant

waar je ook een overzicht vind van de specifieke gebieden.

Deze waarschuwing heeft betrekking op alle bos- en natuurgebieden van Natuur en Bos gelegen in de provincie. Het brandgevaar in de bos- en natuurgebieden van andere openbare besturen zoals provincies en gemeenten, of van private eigenaars, is uiteraard gelijkaardig. Hierbij adviseren we om een zelfde voorzichtigheid in acht te nemen.

Het Agentschap Natuur en Bos evalueert tijdens de brandgevaarlijke periodes het brandrisico in bos- en natuurgebieden. Dat risico wordt dagelijks berekend en op basis daarvan wordt er beslist welke alarmeringsfase van kracht is. De fases worden uitgedrukt in kleurcodes. Naargelang de kleurcode worden er verschillende preventiemaatregelen genomen.

foto: wikipedia

Nieuwsoverzicht