naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Blauw blijft blauw, roze blijft roze

29 augustus ’19 (do)
Hij is er nog niet, de nieuwe blauwe zak. EcoWerf haalt nog tot het voorjaar van 2021 PMD op in de blauwe zak en zachte plastics in de roze zak.

Zachte plastics zoals plastic verpakkingen, yoghurtpotjes en champignonbakjes horen dus voorlopig nog niet thuis in de PMD-zak maar wel in de roze zak. In de PMD-zak horen enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankverpakkingen thuis.

Waarom nog wachten op de nieuwe blauwe PMD-zak?

De ingezamelde nieuwe afvalsoort (PMD en andere plastic) moet uitgesorteerd worden in sorteercentra tot kwaliteitsvolle fracties die worden aangeboden voor een duurzame en hoogwaardige materiaalrecyclage. Omdat de bestaande sorteercentra niet zoveel bijkomende soorten plastic kunnen verwerken, worden er nieuwe sorteercentra gebouwd. In de provincies Oost- en West-Vlaanderen werd de nieuwe blauwe zak al wel ingevoerd, de ingezamelde verpakkingen worden gesorteerd in een omgebouwde installatie. Dit is evenwel tijdelijk.

Fost Plus, de organisatie die  instaat voor de promotie, coördinatie en financiering van de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België, organiseerde de aanbesteding voor de nieuwe sorteercentra. Omdat de door Fost Plus gekozen sorteercentra nu nog volop in aanbouw zijn en pas in het voorjaar van 2021 volledig operationeel zullen zijn, verloopt de invoering van de nieuwe blauwe zak gefaseerd.

Sorteerregels PMD en roze zak

Tot de nieuwe blauwe PMD-zak er is, volg je gewoon de geldende sorteerregels.

Je vindt de sorteerregels terug op www.ecowerf.be via www.ecowerf.be/sorteerwijzer.

Weet jij wat er thuishoort in de PMD- en roze zak? 

 

Nieuwsoverzicht