naar inhoud

Maai mei niet!

09 mei ’22 (ma)
Dit jaar neemt onze gemeente deel aan de campagne Maai Mei Niet. Een maand lang geven we extra aandacht aan ons groenbeheer door ons gras niet te maaien.

Hoezo? Door anders te maaien, krijgen we meer bloemen en dus ook meer bestuivers in onze tuinen, zoals hommels, bijen en vlinders. Via deze weg hopen we op een bloemrijk resultaat waar ook onze bewoners van zullen kunnen meegenieten. Tegelijk zorgt minder maaien voor een betere waterinfiltratie bij droogte, wat onze groenpercelen beter wapent tegen de klimaatverandering.

In iedere deelgemeente hebben we voor de actie verschillende perceeltjes gekozen. Om een stapje verder te gaan, bekeken we ook waar we pleintjes als ‘hooiland’ kunnen beschouwen in de toekomst. Deze hooilandjes zal men niet langer 2 wekelijks maaien, maar zullen 3 maal per jaar onderhoud krijgen. Extra kansen voor de bijen het hele jaar door dus! Rond vuilbakken, banken, voetpaden en fietspaden zal er wel gemaaid worden zodat deze steeds toegankelijk blijven. Dankzij het nieuwe bijenplan doen we, niet alleen in mei, maar een heel jaar door ook aan gefaseerd maaibeheer.

In 2021 was deze campagne alvast een groot succes in België. Zo kregen dankzij de deelname van burgers, lokale overheden en bedrijven maar liefst 5 miljoen(!) bijen dagelijks eten. En dat zonder iets te doen!

Wil jij ook je steentje bijdragen? Doe dan samen met ons mee en MAAI je gras in MEI NIET!

Nieuwsoverzicht