naar inhoud

Phishing mail van Collection Attorneys Europe

11 april ’22 (ma)
Ontvang je een mail met als titel 'Collection Attorneys Europe BVBA - executoriaal beslaglegging over een achterstallige betaling voor afvalstoffenheffing en rioolbelasting'? Verwijder deze dan meteen! Deze e-mail ziet er echt uit, maar is vals.

Verschillende inwoners hebben een mail ontvangen van 'Collection Attorneys Europe' voor de betaling van een achterstallige factuur voor de 'afvalstoffenheffing en rioolbelasting voor 2021'. Dat zou door onze gemeente aan hen zijn doorgegeven. Dit is niet correct. 

Wat is phishing?

Phishing is online oplichting waarbij fraudeurs proberen de bankgegevens en de persoonlijke bankcodes van hun slachtoffers te bemachtigen. Dit doen ze door valse e-mails, sms’jes, een whatsappje of sociale media berichten te sturen met hierin een link naar een valse website, een verdachte bijlage of de vraag om een app te downloaden.


Hoe werkt dit?

Het phishingbericht kan een link bevatten naar een website. Vul je daar je persoonlijke bankcodes of wachtwoord in, dan geef je de oplichters vrije toegang tot je bankrekening of tot een andere account.

Sommige phishingberichten bevatten een bijlage die je moet openen of de vraag om een app te downloaden. Als je dat doet, dan kan de fraudeur een virus op je toestel installeren en nog meer schade aanrichten, bv. al je contactgegevens gebruiken, wachtwoorden lezen, gegevens stelen,…


Bescherm jezelf en anderen bij phishing

Iedereen krijgt wel eens een verdacht bericht. Maar samen zijn we oplichters te slim af.

  • Klik niet op links of bijlages in het bericht
  • Deel nooit persoonlijke codes of wachtwoorden
  • Stuur het bericht door naar verdacht@safeonweb.be (bij een SMS volstaat een screenshot)
  • Verwijder het bericht

Meer info via: https://www.safeonweb.be/nl

Nieuwsoverzicht