naar inhoud

Een landschap vol verhalen

11 mei ’21 (di)
Spring op je fiets en ontdek al luisterend onze mooie streek. Maak kennis met boeiende verhalen van Boutersem en Hoegaarden. Wees verwonderd over de grote variatie aan landschappen, leefgebieden, dieren, planten en erfgoed.

Het Regionaal Landschap Zuid-Hageland, Natuurpunt Velpe-Mene, de gemeente Boutersem en de gemeente Hoegaarden laten je de pracht van de streek al luisterend beleven.

De volledige fietsroute is 27 km lang, maar je kan ook verschillende kortere tochten maken. Je start aan het Domein van Kwabeek, rijdt langs de Snoekengracht, Kolemveld, een gerestaureerde hoeve met bakoven en de Carolushoeve. Je zet je tocht verder langs de schitterende natuurgebieden Mene-Jordaan (ook even uitkijken vanop de Palloxtoren), Rosdel-Schoorbroekbeek, en Meldertbos. Ten slotte leidt de route je over het plateau Meldert-Honsem, langs oorlogs- en vogelvluchten, om via een Honsemse hoogstamboogaard in de Jordaanvallei en de Molenhoek terug te keren.    

Wanneer je de izi.TRAVEL app en de route ‘Een Landschap vol Verhalen’ downloadt kan je onderweg  18 geluidsfragmenten beluisteren, ingesproken door de mooie stem van Thomas Cordie uit Boutersem. Hij laat mensen uit de streek aan het woord met boeiende bijzonderheden en anekdotes over wat deze streek zo belangrijk maakt voor natuurlijke bewoners. Luister tussen de audiofragmenten vooral naar de omgeving.  De verblijdende zang van bijvoorbeeld geelgors zal je hopelijk bijblijven. De app speelt automatisch de verhalen af als je het punt nadert.                     

Er zijn drie gezinstochten mogelijk: vertrekken aan het gemeentehuis van Boutersem te Vertrijk (8,8 km), de bakoven in Willebringen (8.3 km) of aan de kerk van Meldert (9.3 km).


Download de izi.TRAVEL.app

Download de izi.TRAVEL app en gebruik de zoekterm: Een Landschap Vol Verhalen. Het is een gratis app die je toelaat om zonder scannen de spots te ontdekken wanneer je ze tegenkomt. Het voordeel van de app te downloaden is de geolocatie (een geluidsfragment wordt geactiveerd wanneer je het punt op de digitale kaart nadert). Je beluistert onderweg dus automatisch naar de 18 fragmenten.

Voor wie graag een gpx of KML bestand van de route downloadt voor gebruik in fiets-gps:

Nieuwsoverzicht
c9a22e2d-f053-494d-8c38-db601790dbbf.png

Cultuur en toerisme

adres
Neervelpsestraat 113370 Boutersem
tel.
016 72 10 71
e-mail
dienstcultuur@boutersem.be
Vandaag gesloten

Omwille van CORONA: gemeentehuis en OCMW: enkel open op afspraak (klik op de link voor meer info en om je afspraak digitaal of telefonisch in te plannen).

! Omwille van wegenwerken in de Smidstraat/Neervelpsestraat en Stationsstraat is het gemeentehuis moeilijk bereikbaar. Voor up-to-date informatie over de werken en de omleidingen kan je terecht op https://www.wegenenverkeer.be/boutersem

De gemeentediensten zijn steeds telefonisch bereikbaar tijdens de kantooruren.