naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Boutersem neemt deel aan CurieuzeNeuzen

29 april ’21 (do)
De gemeente Boutersem neemt deel aan het curieuzeneuzenproject waarbij op verschillende plaatsen in de gemeente de droogte en hitte van de bodem wordt gemeten gedurende een half jaar.

In de gemeente werden drie meetpunten geïnstalleerd: in het domein van Kwabeek, in de pastorietuin van Roosbeek en in de pastorietuin van Kerkom.

Onderzoek naar hitte en droogte is belangrijk

Al enkele jaren op rij volgen de hitte- en droogterecords elkaar op. Onze zomers worden warmer en droger, en dat beginnen we steeds meer te voelen. Je hebt het vast ook al gemerkt in je tuin: er verschijnen dorre plekken in het gazon, tijdens een hittegolf verliezen de bomen vroegtijdig hun bladeren. Maar ook landbouwers en beheerders van natuurgebieden zien steeds meer de directe gevolgen van hitte en droogte.

CurieuzeNeuzen in de Tuin onderzoekt hoe we beter kunnen omgaan met de effecten van steeds warmere en drogere zomers. Hoe zorgen we ervoor dat onze tuin een verkoelende plek blijft tijdens een hittegolf? En hoe wapenen we onze tuinen, maar ook onze parken, akkers en natuurgebieden, beter tegen de droogte?

CurieuzeNeuzen in de Tuin wordt het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte ooit. Met een netwerk van 5000 meetpunten worden een half jaar lang de hitte en droogte in heel Vlaanderen in kaart gebracht. De wetenschappers meten zelf in natuurgebieden en op landbouwakkers. Enthousiaste burgeronderzoekers helpen met metingen in tuinen, schooltuinen, bedrijventerreinen en openbare groendomeinen.

Elk meetpunt krijgt een slimme sensor die verbonden is met het Internet Of Things. Via een persoonlijk dashboard krijg je dagelijks een update van de meting. Zo volg je live welke invloed droogte en hitte hebben op jouw tuin, speelplaats, bedrijfstuin of park.

Groot, klein, stedelijk of landelijk gelegen: elke tuin met een grasveld in bewoond gebied kon inschrijven. Geselecteerde burgerwetenschappers plaatsen een slimme sensor in dit internationaal uniek onderzoek.

Via onderstaande link kan je zien waar alle meetpunten in Boutersem gelegen zijn.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20210402_94434129

Meer info

www.curieuzeneuzen.be

CurieuzeNeuzen in de Tuin is het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte ooit. Het is een initiatief van Universiteit Antwerpen en De Standaard met sterke ondersteuning van Rabobank.be, Orange, VITO, Vlaamse Milieumaatschappij, Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, Departement Omgeving, Bio-Planet, iFLUX, DPD, Aquafin en Natuurpunt.

Nieuwsoverzicht
curieuzeneuzen

Milieu en duurzaamheid

adres
Neervelpsestraat 113370 Boutersem
tel.
016 72 10 61
fax
016 49 17 36
e-mail
milieudienst@boutersem.be
Vandaag gesloten

Omwille van CORONA: gemeentehuis en OCMW: enkel open op afspraak (klik op de link voor meer info en om je afspraak digitaal of telefonisch in te plannen).

! Omwille van wegenwerken in de Smidstraat/Neervelpsestraat en Stationsstraat is het gemeentehuis moeilijk bereikbaar. Voor up-to-date informatie over de werken en de omleidingen kan je terecht op https://www.wegenenverkeer.be/boutersem

De gemeentediensten zijn steeds telefonisch bereikbaar tijdens de kantooruren.