naar inhoud

Campagne fietsveiligheid

22 maart ’21 (ma)
Vanaf 22 maart geeft Boutersem het startschot van een grote fietsveiligheidscampagne, een initiatief van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) waar de gemeente op intekende.

Want in onze gemeente wordt er heel wat gefietst. Zeker het voorbije jaar viel dat meer dan ooit op. En dat willen we warm blijven aanmoedigen! Want fietsen levert alleen maar voordelen op.

Daarom doen we er vanuit de gemeente ook alles aan om dat voor iedereen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Met veilige infrastructuur en nu dus ook met een campagne waarbij we jouw hulp nodig hebben. Want jij kan mee het verschil maken!

Het gaat om een actie waarbij we verschillende boodschappen in het straatbeeld brengen. Je zal binnenkort borden opmerken op toepasselijke plaatsen of kruispunten waar een geheugensteuntje ons kan helpen om het veilig te houden voor elkaar. Zoals bv. op het kruispunt  van de Kerkweg (vanuit Willebringen) met de Stationsstraat waar we fietsers er op attent maken dat ze voorrang moeten verlenen aan automobilisten. Of bv. op het kruispunt van de Stationsstraat met de Smidstraat voor automobilisten en fietsers uit richting station Vertrijk. Hier vragen we automobilisten die de Smidstraat inslaan om extra aandacht te geven aan fietsers die hun weg naar centrum Vertrijk via de Stationstraat verderzetten.

We verspreiden positieve boodschappen waarin fietsers en automobilisten elkaar bedanken en aanmoedigen om rekening te houden met elkaar. We geven kleine geheugensteuntjes en vragen om minimale inspanningen om het veilig te houden voor elkaar. Samen maken we het verschil!

Als fietser kan je je eigen veiligheid een pak verhogen door zichtbaar te zijn of door voorspelbaar te zijn voor andere bestuurders en duidelijk op voorhand aan te geven wat je van plan bent. Maar uit ongevallencijfers blijkt dat autobestuurders ook heel vaak onvoorzichtig zijn en zo fietsers in gevaar brengen. Verplaats je even in de rol van de andere en lever die kleine inspanning voor elkaar en voor jezelf.

Volgende boodschappen zullen te zien zijn in onze gemeente:


Berichten voor autobestuurders:

  • Kijk uit voor fietsers als je afslaat
  • Hou een veilige afstand als je fietsers inhaalt of kruist
  • Hou het fietspad vrij


Berichten voor fietsers:

  • Zet je fietslicht aan
  • Verleen (hier) voorrang aan autobestuurders
  • Rij trager in de buurt van andere fietsers


Bedankt om het mee veilig te houden voor elkaar!

foto: VeD - dienst communicatie

Nieuwsoverzicht