naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

De nieuwe blauwe zak komt er aan!

17 februari ’21 (wo)
In maart is het zover. Dan introduceert EcoWerf samen met Fost Plus en haar 27 gemeenten en steden de nieuwe blauwe pmd-zak. En dat is goed nieuws, want vanaf dan mogen alle plastic verpakkingen in één zak, de pmd-zak. Dat betekent minder restafval en veel meer recyclage.

Alle plastic verpakkingen vanaf maart

In de pmd-zak mogen op dit moment enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. In de nieuwe blauwe zak komen daar ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij. Denk maar aan yoghurtpotjes of botervlootjes. Maar ook plastic zakken, folies en zelfs chipszakjes mogen vanaf maart allemaal in de pmd-zak. Daarom haalt EcoWerf de gemengde plastic in de roze zak vanaf 1 maart 2021 niet meer op.

Niet plastic-verpakkingen zoals kleine harde plastic, plastic speelgoed en huishoudemmers, horen vanaf 1 maart 2021 bij de harde plastics op het recyclage park.

Roze zak langer gebruiken maar met nieuwe inhoud

Om je voorraad roze zakken op te gebruiken, kan je vanaf 1 maart 2021 tot en met eind mei je voorraad roze zakken gebruiken voor de ophaling van pmd. Dat betekent dat je gedurende deze 3 maanden pmd volgens de nieuwe pmd-sorteerregels mag sorteren in de roze zak. Dus alle verpakkingen maar geen plastic voorwerpen.

Van 1 maart tot eind mei 2021 kan je ook volledige en onbeschadigde rollen roze zakken omruilen op het recyclagepark. Het bedrag van 2,50 euro wordt op je difTar-rekening gezet. Enkel volledige rollen worden teruggenomen, losse roze zakken worden niet teruggenomen.

Oude pmd- zakken blijven geldig

Wie nog maar net een rol pmd-zakken heeft gekocht, hoeft zich geen zorgen te maken. De oude zakken blijven onbeperkt geldig. Vanaf maart mag je ze voor ophaling aanbieden mét de extra plastic verpakkingen. De nieuwe pmd- zakken zullen, net zoals de huidige pmd-zakken verkocht worden in dezelfde verkooppunten.

De ophaaldagen voor pmd worden aangepast: voortaan haalt Ecowerf de pmd om de 2 weken op. Raadpleeg daarom dus zeker de (papieren) afvalkalender of download de gratis app Recycle!

Nieuwe blauwe pmd-zak niet overal tegelijk

De nieuwe blauwe pmd-zak wordt geleidelijk aan ingevoerd over heel het land. Op die manier krijgt iedereen de tijd om zich goed voor te bereiden. Bij de invoering zijn immers heel veel verschillende partijen betrokken: gemeenten, steden, intercommunales, ophaalbedrijven, sorteercentra, recyclagebedrijven … Het kan dus dat familie, vrienden of jouw werk al sorteren volgens de nieuwe sorteerregels en dat jij nog moet wachten tot 1 maart 2021.

Meer informatie?

Binnenkort ontvang je een uitgebreide folder in je brievenbus met alle details. Hou ook zeker www.ecowerf.be in de gaten. 

Nieuwsoverzicht