naar inhoud

Voortaan 50 km/u op Leuvensesteenweg tussen Aarschotsebaan en bebouwde kom Boutersem

19 oktober ’20 (ma)
De snelheidslimiet op de Leuvensesteenweg wordt vanaf dinsdag 20 oktober al een stuk voor de bebouwde kom van Boutersem verlaagd van 70 naar 50 kilometer per uur. Het is de eerste stap van een reeks veiligheidsmaatregelen op korte termijn in afwachting van de herinrichting van de Leuvensesteenweg.

Het segment van de Leuvensesteenweg vanaf het eind van de bebouwde kom Boutersem tot voorbij de laatste woonhuizen richting Leuven wordt in een volgende fase van de herinrichting van de Leuvensesteenweg in Boutersem aangepakt.

Om nu reeds de veiligheid voor fietsers te verhogen, wordt de snelheidslimiet op de Leuvensesteenweg vanaf dinsdag 20 oktober al een stuk voor de bebouwde kom van Boutersem verlaagd van 70 naar 50 kilometer per uur.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters : "De snelheidsverlaging is het startschot van een aantal ingrepen die het Agentschap Wegen en Verkeer in samenwerking met de gemeente Boutersem zal ondernemen om de verkeersveiligheid op deze drukke steenweg te verhogen. De bushaltes worden onder andere aangepakt en er worden op langere termijn vrijliggende fietspaden voorzien."

Op korte termijn zullen ook de volgende maatregelen genomen worden

Naast het plaatsen van de tijdelijke borden van 50 km/u, worden er in samenwerking met de gemeente Boutersem in 2021 door het agentschap nog extra maatregelen genomen:

  • De bussen van haltes ‘Boutersem Eksterstraat’ en ‘Boutersem Jagershof’ stoppen in de toekomst op de rijweg. Het verhoogde busperron maakt het instappen voor iedereen een stuk comfortabeler en toegankelijker. Het fietspad wordt achter de bushalte omgeleid, zodat er geen conflicten meer zijn tussen fietsers en klanten van De Lijn die aan de halte uitstappen. Ook bussen kruisen in de toekomst het fietspad niet meer om de haltehaven te bereiken.
  • Ook wordt een deel van de linker afslagstrook ter hoogte van de Aarschotsebaan vervangen door een middenberm. Voetgangers en fietsers kunnen de Leuvensesteenweg (N3) in twee keer oversteken, dankzij het rustpunt in het midden.

Deze ingrepen worden momenteel door Wegen en Verkeer in detail uitgewerkt. Nadien wordt er een aannemer aangesteld die in 2021 de werken aan de bushaltes en de middenberm zal uitvoeren.

Bij de definitieve herinrichting zal de zone van de bebouwde kom richting Leuven uitgebreid worden tot net voorbij de Eksterstraat, daar wordt het snelheidsregime van 50 km per uur behouden. In de zone voorbij de Eksterstraat richting Leuven, wordt er in elk geval een vrijliggend fietspad voorzien, en zal er opnieuw naar een snelheidsregime van 70 km per uur gestreefd worden.

De signalisatie voor deze tijdelijke snelheidsbeperking wordt op dinsdag 20 oktober geplaatst. Vanaf dat moment geldt deze snelheidsbeperking!

https://wegenenverkeer.be/werken/50-km/u-tussen-aarschotsebaan-en-bebouwde-kom-boutersem-op-leuvensesteenweg

Nieuwsoverzicht