Nieuwe aanplantingen op de site Zandgroeve Kerkom

Gepubliceerd op donderdag 12 jan 2023 om 15:13
Op zondag 15 januari wordt opnieuw een deel van de oude zandgroeve van Kerkom ingericht. Er worden 2050 bomen aangeplant. Iedereen is welkom om mee te gaan helpen. Afspraak tussen 9 u en 11 u (hoofdingang aan de Kumtichsestraat Kerkom)

bron: Natuurpunt

Een jaar goed begonnen is half gewonnen. Natuurpunt Boutersem start met de aanplant van bomen op de zandgroeve Kerkom.  

Zondag 15 januari gaan we opnieuw een deel inrichten van de oude zand groeve van Kerkom. Met de aanplant van 2050 bomen komt de nabestemming als natuurgebied steeds dichter bij.

Op de afgewerkte delen van de zandgroeve start Natuurpunt ism met de firma Godts en partners (RLZH, Gemeente Boutersem ) aan de inrichting van het natuurgebied.

Het afgelopen jaar zijn we al gestart met aanplant, inrichten van de oeverzwaluwenwand (met succes 50 koppels komen broeden), open stellen trage weg, en het inrichten van bijen habitat.  2023 starten we met de aanplant van een tweede deel van het toekomstige bos dat na de afwerking van de groeve (ten laatste 2028) verbonden zal worden met het eerder aangeplante deel van het bos. In de toekomst streven we er naar om  6 ha nieuw bos te creĆ«ren en aansluitend ook herstel van bloemrijke schraalgraslanden met o.a. bijenorchissen, Graslatyrus, habitat rugstreeppad, oeverzwaluwen en wilde bijen te herstellen,...

Na dit weekend zullen er al 6144 nieuwe bomen aangeplant zijn en 2,20 ha van de groeve ingericht als toekomst bos.

Iedereen is welkom om mee de bomen aan te planten Zondag 15 januari

Locatie: Kumtichsestraat te Kerkom  Tussen 9 u-11 u

Meer info:

Pieter Abts - Consulent beheeruitvoering Natuurpunt

0477 50 77 13

natuurpuntboutersem@gmail.com

https://www.natuurpunt.be/nieuws/zandgroeve-kerkom-nieuwe-aanplant-20230111