Landbouwleerpad

‘Goed geboerd!’, het nieuwe landbouwleerpad in Boutersem

Je hebt het misschien al gemerkt op je wandelingen of fietstochten ... bij het binnenrijden van Kerkom of onderweg naar ‘Piekes Kapelleke’, nabij de dorpskern van Roosbeek of langs landbouwwegen in Willebringen, Neervelp en Vertrijk, ... her en der in het Boutersemse landschap pronken prachtige infopanelen met het opschrift ‘Goed geboerd!’.

Het landbouwleerpad van Boutersem staat in de steigers. De bijhorende infopanelen staan opgesteld in de nabijheid van mooie hoeves en een uitgestippelde route doorheen onze deelgemeenten brengt je van het ene naar het andere informatiepunt. Deze didactische en toeristische route zal zelfs je smaakpapillen prikkelen. 

Je kan het landbouwleerpad van 28 km te voet of met de fiets afleggen. Onderweg kom je meer te weten over de veelzijdige landbouw in onze streek, wordt er aandacht gegeven aan biodiversiteit, zal je je kennis kunnen bijschaven over de verschillende runderrassen, bijleren over moderne landbouwtechieken en de dagelijkse bedrijfsvoering van onze ondernemende boeren. En vergeet onderweg niet te genieten van de omringende fauna en flora!

Route Landbouwleerpad

Maar dit landbouwleerpad biedt je nog meer! Ook archeologische vondsten, erfgoed, trekpleisters en vergezichten zullen je aangenaam verrassen.

Bovendien kan je via een QR-code op de infopanelen op interactieve wijze nog méér dingen te weten komen over de activiteiten of bedrijvigheden van de ondernemer of landbouwer. Wie weet kan je via deze weg getuige zijn van een kalving via videostreaming? Of kan je een bedrijfsbezoek plannen?

Op sommige plaatsen zal je ook kunnen proeven en kopen wat de Boutersemse bodem biedt, of misschien kan je een praatje slaan met de boerin of boer.

Win-Win: wat zit er in voor de boer en voor jou?

Via dit project zorgen we er voor dat toevallige voorbijgangers of zelfs leerlingen tijdens een schooluitstap op een recreatieve manier, al wandelend of al fietsend, te weten komen wat er schuil gaat achter de muren van het bedrijf. De landbouwer zal ook zelf kunnen toelichten op welke manier hij bijdraagt aan het Boutersemse landschap, aan de natuur en aangeven wat hij voor jou kan betekenen.

Naast deze recreatieve en didactische toetsen, zal ook de hoevewinkel in de verf kunnen gezet worden en kan (via een QR- code) publiciteit gemaakt worden voor de mooie producten, die ter plaatse, bij de slager of op een andere locatie kunnen aangekocht worden. Ook publiciteit rond plattelandsbeleving, bedrijfsfeestjes, kinderfeesten, ... behoort tot de mogelijkheden.

Countdown naar de inhuldiging van het landbouwleerpad

  • Via een poll die werd gehouden (via website en facebook) in september-oktober 2020 kon je een voorstel indienen voor een leuke naam voor het landbouwleerpad. ‘Goed geboerd!’ kwam uit de bus als winnaar!
  • De leden van de landbouwraad maakten het voorbije jaar - onder de vleugels van de gemeente en in nauwe samenwerking met Cera, Plattelandsklasse, Bedrijfsgilde, Boerenbond en provincie Vlaams Brabant - verder werk van deze route, wat resulteerde in een coherent geheel.
  • In september 2021 werden de panelen gemonteerd op de verschillende locaties in onze gemeente. Op de parking aan de achterzijde van het domein van Kwabeek vind je het startbord van het landbouwleerpad.
  • Op 11 juni 2022 werd het landbouwleerpad feestelijk geopend. 

Het landbouwleerpad van Boutersem maakt deel uit van het Meerjarenplan en is tot stand gekomen met de medewerking van: Cera, Plattelandsklasse, Provincie Vlaams-Brabant, Bedrijfsgilde, Boerenbond

Gerelateerde items