Georges Claes Ereburger 2022

Georges Claes is postuum verkozen tot 'Ereburger van Boutersem 2022'

Op de gemeenteraad van 26 januari 2023 heeft Georges Claes postuum de onderscheiding 'Ereburger van Boutersem' gekregen. Hiermee volgde de voltallige gemeenteraad de beslissing die het adviescomité (samengesteld uit een burgerpanel en voorzitters van adviesraden) op hun bijeenkomst in december nam.

Wie was Georges Claes?

Georges Claes was een begenadigd wielrenner uit Boutersem. Zijn indrukwekkend palmares tussen de jaren 1943 en 1950, en vooral zijn overwinningen (in 1946 en 1947) en zijn podiumplaats (in 1948, precies 75 jaar geleden!) spreken tot de verbeelding. Hij wordt in één adem genoemd in het zeer exclusieve lijstje van grote namen. Hij had een grote wilskracht en bezorgde vele mensen uit Boutersem kippenvelmomenten. Als inwoner van Kerkom werd de naam van Georges Claes regelmatig wereldnieuws. Hij zette daardoor onze gemeente op de kaart.

Georges Claes had een dochter Gilberte en een zoon Georges (Georges Claes Junior) die lange tijd in Kerkom woonden. Het ouderlijke huis  met opschrift 'Café Parijs-Roubaix' schittert nog steeds als een icoon langs de Malendriesstraat in Kerkom.

Hij was destijds een voorbeeld van wilskracht en zijn koersen en naam staan gegrift in het geheugen van vele inwoners die hem mochten kennen.

Dit eerbetoon, deze onderscheiding moet er voor zorgen dat ook volgende generaties dit culturele erfgoed voor Boutersem blijven koesteren.

Dit is een idee waar de voltallige gemeenteraad, en ook alle inwoners achter staan. Deze erkenning is bovendien een aanzet naar andere toekomstige initiatieven rond zijn persoon.

Het verhaal van Georges Claes

Georges Claes senior werd geboren op 7 januari 1920 in Boutersem. Zijn moeder kookte in het kasteel aan de Leuvensesteenweg en zijn vader was chauffeur van het kasteel. Toen Georges 7 jaar werd, verhuisden zijn ouders naar Lovenjoel, waar ze een café begonnen. In 1943 keerden ze opnieuw naar Boutersem, meer bepaald naar Kerkom, waar Georges een relatie kreeg met de dochter van het café op de hoek van de Malendriesstraat en de Bergstraat. Georges trouwde en het koppel kreeg twee kinderen, Georges en Gilberte.

In 1945 trad hij een jaar lang in het leger. Hij verbleef hiervoor acht maanden in Ierland en trainde die periode amper. Toch slaagde hij erin om een jaar later (in 1946) Parijs-Roubaix te winnen.

Zijn tweelingbroer Jan trok die dag naar de velodroom in Roubaix, samen met een honderdtal supporters. Ze volgden in een café naast de velodroom via de radio de wedstrijd en trokken daarna naar de finish. Groot was de verrassing toen George daar als eerste over de streep kwam. Een machtig moment. Ook in Kerkom werd toen de wedstrijd vol ongeduld gevolgd op de radio. Toen Georges de overwinning behaalde, brak het feest los in het dorp.

Maar ook in 1947 won Georges Claes de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix en in 1948 finishte hij derde. Er zijn slechts zeven renners die na 1945 drie jaar (of meer) op rij op het podium van Parijs-Roubaix stonden.

In 1954 stopte Georges met fietsen na aanhoudende rugklachten. Hij startte een fietswinkel en een benzinestation aan de overkant van het café van zijn schoonouders. Later maakten deze zaken plaats voor het café met de naam 'Parijs Roubaix'. Hij bleef wel de wielersport van nabij volgen.

Ook zoon Georges Claes junior koerste enkele jaren bij de profs. Hij werd bijvoorbeeld negende in de Ronde van Vlaanderen en 15de in Gent-Wevelgem. Maar Georges Claes junior geeft toe dat hij niet het karakter van zijn vader had en is dan ook gestopt met wielrennen.

Georges Claes senior stierf in 1994 op 74-jarige leeftijd.

Ereburgerschap

Meer info over het toekennen van de titel 'ereburger/ereburgerschap van de gemeente Boutersem' vind je via:

www.boutersem.be/ereburgerschap