Een dier in nood

Jammer genoeg worden er dagelijks dieren slachtoffer van het verkeer. Maar wat moet je juist doen als je een gewond of dood dier vindt? Eerst en vooral is het belangrijk dat je het dier niet aanraakt. Je kan er ziek van worden. Daarbovenop kunnen gewonde wilde dieren agressief reageren als je hen wil aanraken. 

Huisdieren

Levende dieren 

Als er gevaar is voor de weggebruikers, bel je de politie op het nummer '101'. Als er geen gevaar is voor de weggebruikers, bel je naar de lokale politie op het nummer 016 72 31 12.

Overleden dieren 

Als er gevaar is voor de weggebruikers, bel je de politie op het nummer '101'. Als er geen gevaar is voor de weggebruikers, bel je naar de gemeente waarin het dier zich bevindt. In Boutersem kan je dat doen op het nummer 016 73 59 78.

Wilde zoogdieren en vogels

Ziek of gewond 

Als er gevaar is voor de weggebruikers, bel je de politie op het nummer '101'. Op de website van Vogelbescherming Vlaanderen kan je terugvinden wat je moet doen als je een vogel of een zoogdier vindt. Je kan ook altijd contact opnemen met Vogelbescherming Vlaanderen zodat zij jou kunnen verder helpen.

Overleden dieren 

Als er gevaar is voor de weggebruikers, bel je de politie op het nummer '101'. Als je een dood dier vindt, kan je het dier eventueel in de wegberm leggen. Onthoud altijd dat je het dier best niet met blote handen aanraakt. Je kan in dit geval contact opnemen met de gemeente waarin het dier zich bevindt.

  • Als het over een boommarter, bever, bunzing, das, hermelijn, Amerikaanse nerts, lynx, muntjak, otter, steenmarter, stinkdier, wezel, wasbeer, wasbeerhond, wilde kat of wolf gaat, kan je contact opnemen met Marternetwerk. Zij komen dan het dier ophalen. 
  • Als je een roofvogel vindt waarvan je denkt dat het niet op natuurlijke wijze overleden is, laat je het dier liggen en contacteer je Agentschap Natuur en Bos.

Als je een dood dier vindt naast of op de weg, kan je dat melden bij www.dierenonderdewielen.be. Dit is een project van Natuurpunt. Aan de had van de meldingen brengen zij de knelpunten in kaart en kunnen er maatregelen genomen worden om de veiligheid van de dieren te verbeteren.

Contact

Dierenwelzijn
Nu gesloten

Vandaag
open van 09:00 tot 12:00
Morgen
Gesloten