Domein van Kwabeek

Het kasteelpark Kwabeek is centraal gelegen, in de vallei van de Velpe waarlangs nog diverse kasteelparken aanwezig zijn. Ze vormen met weiden, hooilanden, vijvers, broekbossen en populieraanplantingen het typische beeld van de valleigebieden. Al voor 1270 stond hier een heerlijk slot, een van de belangrijkste burchten uit de streek. Een gravure uit de 17de eeuw toont een hoge, met grachten omgeven middeleeuwse slottoren. Vandaag is die ingebouwd in de kasteelhoeve, die in 1750-1780 tot stand kwam. Het gemeentehuis is hier sinds 1988 gevestigd. Het kasteeldomein, met zijn rozen- en kruidentuin, park en speeltuin, is vrij toegankelijk.

Het domein van Kwabeek was een leengoed van het hertogdom Brabant. Op het einde van de 15de eeuw droeg het de naam 'Ter Sluizen'. Het was in 1374 dat het toebehoorde aan Jan van Montenaken. Deze werd achtereenvolgens opgevolgd door Filips van Tudekem (1380), Jan van Borchoven (1428), Bartholomeus Van Der Ee (1496), diens zoon Jan (1505), Jan van Houthem en tenslotte de familie Gasparini (van 1587 tot 1688). In 1688 werd de heerlijkheid, met kasteel, hoeve, watermolen en aanhorigheden gekocht door Jan Baptist Bosch. In het jaar 1695 werd het vererfd door Dominique de Kerpen en daarna in 1710 aangekocht door Joseph Goupy, die in 1731 veradeld werd. Rond 1750 liet deze verfraaiingswerken uitvoeren en een Franse parktuin aanleggen. In 1789 verliest het kasteel zijn 'feodale attributen', namelijk zijn toren en zijn ophaalbrug. Na de dood van François Goupy werd het in 1813 gekocht door Philippe de Wouters de Bouchout en in 1856 vererfd door zijn zoon A. de Wouters d'Oplinter. In deze periode werden de wallen gedempt en het kasteel werd een landhuis. 

Graaf Robert de Liedekerke kocht het ganse domein in het jaar 1893, op zijn beurt liet hij talloze wijzigingen aanbrengen aan het gebouw dat een neo-renaissance uitzicht krijgt. Na zijn dood in 1903 werd de familie Jacmart eigenaar, die het in 1922 weer verkocht aan Baron A. Ernst de Brunswyck. In 1923-1924 werden na verwoestingen tijdens de eerste wereldoorlog eens te meer verbouwingswerken uitgevoerd. Dit resulteerde in het huidig voorkomen van het kasteel. Tegen de achtergevel werd in dezelfde stijl als het hoofdgebouw een dienstvleugel aangebouwd en aan de zijde van de grote vijver werd een terras aangelegd. Het is onder deze vorm dat we het kasteel nu nog kennen, een mooi landhuis temidden van een groene oase. Het feit dat er steeds andere eigenaars waren heeft een rol gespeeld in de uitbouw van het park.

Het gemeentebestuur van Boutersem kocht in 1980 het park en het kasteel, dat als gemeentehuis werd ingericht. De bijgebouwen zijn verkocht aan privé-personen.