Dieren en warm weer

Dieren hebben tijdens warme dagen extra aandacht nodig. Ook zij hebben last van de hitte. Met enkele tips kan je je dier helpen de hitte te trotseren. Belangrijk is om voor verkoeling te zorgen en inspanningen te vermijden.

Schaduw en ventilatie

Zorg dat je dier steeds verkoeling of de schaduw kan opzoeken

 • Verplaats vogels-, knaagdieren- en konijnenkooien naar een plaats waar het koel is. Leg eventueel een nat laken over het hok om het af te koelen. Zorg ervoor dat de dieren zelf in de schaduw kunnen zitten.
 • Zorg voor voldoende ventilatie in stallen en hokken.
 • Landbouwhuisdieren zoals paarden, ezels, schapen en geiten hebben beschutting nodig zoals bomen of een schuilhok. Een metalen container is ongeschikt als huisvesting op warme en koude dagen.

Vers drinkwater 

Bij warm weer eten dieren minder en drinken ze veel meer. Zorg daarom voor voldoende drinkwater. Hou er rekening mee dat het water snel verdampt. Voorzie daarom extra drinkbakken die niet kunnen worden omgestoten.

 • Ververs het water minstens 2 keer per dag.
 • Om het water koel te houden kan je er ijsblokjes in doen of de drinkflessen even in de diepvries plaatsen. Het water mag niet te koud zijn.
 • Geef landbouwhuisdieren en paarden ook een zoutblok om verloren mineralen door zweten terug aan te vullen

Een badplaats

 • Voor kleine dieren kan het voldoende zijn om een schaal water of een (modder)plas te voorzien. Zorg dat duiven, kippen en andere vogels zowel kunnen baden in een lage schaal water als een stofbad kunnen nemen.
 • Voor grote dieren loont het om een poel in de weide aan te leggen, als je daar de ruimte voor hebt. Om te vermijden dat de dieren verdrinken zorg je voor een gemakkelijke in- en uitgang. Maak de poel niet te diep zodat de dieren kunnen liggen of rollen. Een poel kan het gehele jaar dienst doen maar bij vriesweer plaats je best een omheining zodat dieren niet door het ijs kunnen zakken.

Bescherming tegen verbranding

 • Ook dieren kunnen verbranden, vooral als ze een witte of lichte vacht hebben. De gevoelige plaatsen zijn de rug, oren en neus: de oren van katten, puntoren van honden, de rug en oren van varkens, witte neuzen van paarden, ezels, koeien en schapen. Gebruik een zonnebrandcrème met factor 30 of meer. Voor honden en katten bestaat speciale zonnebrandcrème die niet giftig is. Test de crème eerst op een klein stuk huid om te zien of het dier niet allergisch is.
 • Ook de voetzolen zijn gevoelig. Hete asfalt en straatstenen veroorzaken brandwonden. Laat je hond dus nooit op hete asfalt of tegels lopen.

Transport

 • Laat je dier nooit alleen achter in een auto! Zelfs bij relatief milde buitentemperaturen of op een schaduwrijke plek loopt de temperatuur in de auto razendsnel op.
 • Vermijd transport in de hitte. Ga je toch de baan op, voorzie dan verkoeling en voldoende drinkwater.

Vermijd oververhitting 

Oververhitting kan je herkennen als de dieren er vermoeid of levenloos uitzien. Vaak houden ze de bek of snavel open en hijgen ze. Honden en katten met een korte snuit zijn extra gevoelig aan oververhitting. Breng het dier direct in een koele omgeving en maak de onderkant van het dier nat met lauw water of leg het dier op een frisse, natte handdoek. Je kan ook de poten en buik afspoelen met lauw water. Gebruik geen te koud water, want dan gaan de bloedvaten dicht zodat de overtollige warmte niet weg kan. Voorzie koel drinkwater en laat het dier iedere paar minuten een klein beetje drinken. Raadpleeg een dierenarts als het na enkele minuten niet beter gaat met het dier. 

Contact