Gezinszorg: zorg op maat, bij jouw thuis
Zoek je ondersteuning in je dagelijkse leven? De dienst voor gezinszorg biedt professionele zorg op maat om onze inwoners, jong en oud, te ondersteunen om op een kwalitatieve manier thuis te kunnen verblijven. De hulp kan worden verleend aan iedereen die het nodig heeft: gezinnen, ouderen, personen met een beperking,… voor korte of lange duur.
Wat kunnen wij voor jou doen?
Onze ervaren verzorgenden bieden een breed scala aan taken, gericht op het ondersteunen van jou en je gezin. Dit kan zijn:
- Persoonsverzorging: hulp bij dagelijkse verzorging zoals persoonlijke hygiëne, hulp naar toilet, haar- en baardverzorging, toezicht op medicatie,…
- Huishoudelijke taken: het bereiden van maaltijden, boodschappen doen , was en strijk,..
- Algemene (psycho)sociale en pedagogische ondersteuning: begeleiding naar consultaties, een luisterend oor, hulp bij administratie,..
Voor wie is gezinszorg bedoeld?
We zijn er voor iedereen die in Boutersem woont, die door diverse omstandigheden hulp nodig heeft, zoals:
- fysieke ongemakken door ziekte, beperking, bevalling, ouderdom;
- moeilijkheden door een mentale beperking, angst, depressie,… ;
- afwezigheid van de mantelzorger;
- bijzondere sociale omstandigheden: overlijden partner, overbelasting mantelzorger, eenzaamheid;
Samen bekijken we wat we voor jou, en je gezin, kunnen betekenen.
Kan je bij ons terecht voor kraamzorg?
Ja! Bij de geboorte van je kindje komt er veel kijken. Tussen de vele emoties en de korte nachten kan je al eens verlangen naar een helpende hand. Onze verzorgenden staan klaar om jullie bij te staan tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Neem voor meer informatie contact met ons op.
Procedure
Hoe vraag ik de hulp aan?
Je kan zelf telefonisch, per mail of schriftelijk een aanvraag indienen. De aanvraag kan ook gebeuren door een mantelzorger, familielid, huisarts, medewerker van het ziekenhuis, …
Neem contact op met het Sociaal Huis via 016 73 44 78, of stuur een e-mail naar sociaalhuis@boutersem.be. Een van de coördinatoren van de thuisdiensten, Wendy of Odile, komt graag bij je langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we je hulpvraag en overleggen we hoe wij je kunnen bijstaan. Indien je wenst de gezinszorg op te starten, berekenen we de bijdrage.
De coördinator komt daarna minstens één keer per jaar bij jou op huisbezoek om de hulpverlening te evalueren. Dit gesprek biedt de kans om de taken en contacten met de verzorgende(n) te bespreken, te kijken naar de continuïteit van de dienstverlening en je bijdrage te herzien.
Kostprijs
Hoeveel betaal je voor gezinszorg?
Tijdens het huisbezoek bekijkt de coördinator hoeveel je voor de gezinszorg zal betalen. De uurbijdrage wordt bepaald op basis van je gezinssamenstelling, het inkomen en je zorggraad.
Volgende inkomsten worden in aanmerking genomen:
- de inkomsten van de aanvrager
- de inkomsten van andere personen met wie de aanvrager samen woont en die van dezelfde generatie zijn.
Als inkomen wordt beschouwd:
- Beroepsinkomen en sociale uitkeringen:
- loontrekkenden: netto-inkomsten
- zelfstandigen: laatst gekende netto-belastbaar bedrag
- sociale uitkeringen: netto dagbedrag
- Andere inkomsten:
- onroerende goederen: kadastraal inkomen (eigen woning is vrijgesteld)
- kapitaal betreffende afstand en/of verkoop van onroerende goederen gedurende de laatste 10 jaar
De betaling gebeurt maandelijks per overschrijving of via domiciliëring.
Heb je dringend hulp nodig?
Als er op korte termijn gezinszorg geboden moet worden bij ziekte, ongeval, na ontslag uit het ziekenhuis… kan gedurende 14 dagen acute gezinszorg worden geboden zonder inkomstenonderzoek. Dit gebeurt dan aan de prijs van 7,58 euro per gepresteerd uur. Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan betaal je in dat geval 4,55 euro per gepresteerd uur voor deze acute zorg.
Als er na deze 14 dagen verder nog hulp nodig is, wordt de bijdrage per uur berekend op basis van de regelgeving voor bijdrageberekening.
Heb ik recht op een financiële tussenkomst?
Verschillende mutualiteiten geven een tussenkomst in de kosten voor gezinszorg en kraamzorg. Neem contact op met je mutualiteit voor meer informatie hierover.
Wil je meer weten?
Heb je nog vragen of wil je meer informatie over onze dienst voor gezinszorg? Bekijk de brochure op de website of neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag en staan klaar om je te ondersteunen.
Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen helpen!