Cyberpreventieadvies

Cyber wat?

Cyberpreventieadvies is het geven van tips om te vermijden dat je slachtoffer wordt van computercriminaliteit. Tegenwoordig is cybercrime niet meer weg te denken uit onze maatschappij en computercriminelen worden steeds vindingrijker. Daarom is het belangrijk om in te zetten op preventie. We willen als politiezone de inwoners informeren over (de gevaren van) cybercrime zodat ze zich beter kunnen beschermen. Om dit doel te bereiken, neemt onze politiezone deel aan een pilootproject in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant.

Wat houdt cyberpreventieadvies nu eigenlijk in?

Wanneer je cyberpreventieadvies aanvraagt, komt een cyberpreventieadviseur bij jou of jouw vereniging langs om algemeen advies te geven over bescherming tegen cybercriminaliteit. De adviseur zal informeren en sensibiliseren. Je zal bijvoorbeeld tips krijgen om na te gaan of een mail echt of vals is. De cyberpreventieadviseurs zijn inwoners van onze politiezone die een opleiding volgden en als vrijwilliger aan de slag zijn. Iedere meerderjarige inwoner, die graag meer wil weten over cybercriminaliteit, kan zo’n advies aanvragen. Het advies is volledig gratis.

Er bestaan 2 soorten advies:

  • Persoonlijk advies: de cyberpreventieadviseur komt dan thuis langs. Opgelet: het gaat hier om persoonlijk advies, waardoor enkel de gezinsleden kunnen aansluiten.
  • Advies voor een groep: je kan als vereniging of groep ook een cyberpreventieadviseur uitnodigen om te komen spreken tijdens een infoavond.

Wat is het cyberpreventieadvies niet?

Het cyberpreventieadvies beperkt zich tot het informeren en adviseren om jou op die manier te behoeden voor cybercriminaliteit. De cyberpreventieadviseur zal dus niets op jouw computer installeren of nakijken. Verwacht dus niet dat de adviseur een antivirusprogramma installeert of dat hij of zij bekijkt hoe goed jouw computer al beveiligd is.

Hoe vraag je een advies aan? 

Heel makkelijk! Vul het online formulier in:

Aanvraagformulier cyberpreventieadvies

Je aanvraag wordt dan doorgestuurd naar een adviseur die je zal contacteren voor een afspraak!

Contact