Composteren bestaat erin het afval uit tuinen en parken enerzijds, en afval uit keukens anderzijds om te vormen tot een stabiel eindproduct (humus). In feite geschiedt tijdens het composteringsproces precies hetzelfde natuurlijke proces als bij het verteren van gevallen bladeren op de bodem. Miljoenen micro-organismen en schimmels breken het blad langzaam af en vormen hierbij stabiele organische stof.
Thuiscomposteren is een eenvoudige en goedkope manier om het organisch afval uit je keuken en tuin om te vormen tot compost.
- Kies een beschutte, half beschaduwde plaats
- Contact met de bodem is belangrijk
- De ideale startperiode is de vroege lente of de zomer
- De onderste laag bestaat uit grof materiaal (snoeihout of plantenstengels)
- Werk met ongelijke lagen van verschillende soorten afval. Wissel af door “groen? en “bruin? of “nat? en “droog? te gebruiken
- Groen of nat: keukenafval, grasmaaisel, planten
- Bruin of droog: snoeihout, bladeren, gedroogd gras
- De composthoop moet regelmatig omgeschept worden zodat alles goed gemengd wordt
Het gemeentebestuur verkoopt gesubsidieerde compostbakken (1m x 0,8m x 1m) uit gerecycleerd plastiek. Deze kunnen aangekocht worden in het gemeentehuis en afgehaald worden in de gemeentelijke loods. Een volledige bak kost € 60, een aanbouwelement kost € 45.