Campagne covid- en griepvaccinatie najaar 2023

Sommige mensen lopen meer risico om door griep of covid-19 zwaar ziek te worden, in het ziekenhuis te belanden of zelfs te overlijden.  

Om zich daartegen te beschermen, laten ze zich best vaccineren. Griep- en covid vaccinatie is aanbevolen voor iedereen van 65 jaar of ouder, personen in langdurige zorg, met een verzwakte weerstand of met bepaalde gezondheidsaandoeningenzwangere vrouwen en alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen. In totaal gaat dit om circa 2 miljoen prioritaire personen. 

Ook andere personen, buiten deze doelgroep, kunnen zich laten vaccineren indien ze dit wensen.

Waarom vaccineren tegen covid en griep dit najaar?

Veel personen lieten zich in het verleden al vaccineren tegen covid of griep. De bescherming neemt echter na een paar maanden af. Vandaar beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan dat kwetsbare personen zich in het najaar opnieuw laten vaccineren.

In de herfst- en wintermaanden zullen er immers weer meer besmettingen met covid de ronde doen. Griep steekt elk jaar de kop op naar het einde van het jaar toe of aan het begin van het volgende jaar. 

Het is belangrijk om je te laten vaccineren: 

 • Vaccinatie tegen zowel covid als griep hebben als voornaamste doel om kwetsbare personen te beschermen tegen zware ziekte met ziekenhuisopname of overlijden. Zowel de vaccins tegen griep als tegen covid hebben al bewezen goede bescherming te bieden tegen zo’n zwaar ziekteverloop. 
 • Naast individuele bescherming zorgt vaccinatie er ook voor dat minder mensen een beroep moeten doen op hun arts of ziekenhuis. Hierdoor hebben zorgverleners, die het altijd druk hebben in het najaar, nog voldoende tijd om zorg te dragen voor mensen met andere zorgnoden. 

Folder Covid- en griepvaccinatie najaar 20232,6 Mb(pdf)

Waar kunnen inwoners van Boutersem terecht voor covid-19 vaccinatie?

 • in de eerste plaats bij de eigen huisarts: raadpleeg de website of het agendasysteem van uw huisarts
 • een andere mogelijkheid is een afspraak maken bij de apotheek
 • minder mobiele mensen kunnen een beroep doen op een huisbezoek van de huisarts, hun thuisverpleegkundige of een mobiel prikteam

Wie niet terecht kan bij zijn huisarts of apotheker, kan een afspraak maken op: https://map.doclr.be/elz/elz-zuidoost-hageland/map.

Het kaartje via deze link toont:

 • een doorverwijzing naar een huisartsenpraktijk die de vaccinatie ook openstelt voor patiënten van buitenaf
 • apothekers die vaccineren
 • enkele mogelijkheden voor een collectief vaccinatiemoment in onze regio:

  • op 3 oktober 2023 van 9 uur tot 17 uur bij Wachtpost Huisartsen Tienen: covid-vaccinatie aan zorgverleners en aan de meest kwetsbare patiënten
  • periode tussen 15 en 31 oktober 2023: covid-19 (en griep?) vaccinatie op verschillende locaties, tijdens de weekends