Bos van de Hoop

Boutersem investeert in meer en beter bos

Het idee voor een ‘bos van de hoop’ is ontstaan vanuit de vraag van enkele inwoners. Hoewel er binnen een gemeente wel meerdere kerkhoven, begraafparken of geboortebossen zijn, bieden zij niet altijd de noodzakelijke troost waar mensen naar zoeken. Troost kan ook gevonden worden in symbolen van het leven, symbolen van groei, een aandenken of een plek waar je hoop kan vinden. En waar vind je meer hoop of krachtige troost dan in een bos. Een bos waar de bomen symbool kunnen staan voor (verder) leven, voor groei, voor troost, voor ‘nooit vergeten want altijd aanwezig’.

Een nieuw stukje bos met een nieuwe functie

De gemeente startte vorige winter met de aanplant van een nieuw bos in de Sterrebornestraat, in samenwerking met Bosgroep Vlaams-Brabant vzw. De gemeente kiest met de aanleg van dit bos voor een belangrijke maatschappelijke invulling. Het wordt een bos van de hoop, waar mensen een plek van rust kunnen vinden om het verlies van een dierbare te herdenken.

Naast een mooie bosuitbreiding is dit bos vooral een sociale plek. De bomen in het bos kunnen een troostend, hoopgevend, betekenisvol gebaar zijn voor wie hier nood aan heeft. Het is een vredige plek, waar men kan gaan wandelen en tot rust kan komen.

Ook op vlak van biodiversiteit krijgt dit bos een belangrijke functie toebedeeld. Er wordt sterk ingezet op een hoge variatie in boomsoorten, die zich goed voelen bij de bodem en de lokale groeiomstandigheden.

Gerelateerde items

Contact

Milieu
Nu gesloten

De dienst werkt op afspraak.
Adres
Neervelpsestraat 11 , 3370 Boutersem Gemeentehuis Boutersem
Tel.
016 72 10 50
milieu@boutersem.be
Vandaag
open van 09:00 tot 12:00
Morgen
Gesloten