Autodelen in Boutersem

Autodelen: gemakkelijk en goedkoop 

Vind je ook dat je auto elke maand een serieuze hap uit je budget is? Wist je dat autodelen vaak stukken goedkoper is dan een eigen (tweede) auto hebben? Bij autodelen gebruik je een auto wanneer je hem nodig hebt. Wanneer je de auto niet nodig hebt, gebruiken anderen hem. Zo heb je wel de vrijheid van een auto, maar niet alle kosten! Vandaag zijn er al meer dan 122.000 autodelers in Vlaanderen en ook in Boutersem kan je autodelen.

Wat is autodelen? 

Bij autodelen gebruiken verschillende mensen eenzelfde wagen maar op verschillende momenten. Zo wordt de wagen optimaal benut: één deelauto vervangt gemiddeld 3 tot 10 privéwagens. Dat maakt ruimte vrij in de openbare ruimte! Omdat je enkel betaalt voor het effectieve gebruik is het vaak ook voordeliger. Op www.savewithcarsharing.be kan je berekenen hoeveel dat precies is in jouw situatie.  En ten slotte zijn minder wagens ook goed voor het milieu.

Impact autodelen op reductie CO2-uitstoot208,5 Kb(pdf)

Minder kopzorgen

Je kan als particulier één of meerdere auto’s delen met je buren waarbij platformen als Cozywheels, Dégage en Getaround (een deel van) de administratie op zich nemen, of je kan gebruik maken van deelwagens van een autodeelaanbieder. Die aanbieder zorgt dan voor alle administratie, herstellingen, enz ... Je start je rit met de wagen en brengt hem na afloop terug naar dezelfde parkeerplaats. In grote steden zijn er ook systemen waar je de wagen op bestemming kan achterlaten. De afrekening volgt automatisch achteraf en de kopzorgen over je auto zijn verleden tijd.

Autodelen in Boutersem

In Boutersem zijn er al wagens van particulieren beschikbaar via Cozywheels. Via dat platform kan je met hen in contact treden, of je kan natuurlijk zelf ook je wagen delen met de buren. De gemeente werd begeleid door autodelen.net, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, en onderzoekt nog welke volgende stappen genomen kunnen worden indien er voldoende interesse is van de bewoners.

“Als je twijfelt, gewoon proberen”

Bart woont met zijn gezin met drie kinderen in Neervelp en deelt al ongeveer drie jaar hun wagen met twee andere gezinnen uit de buurt. Af en toe werd hun auto al informeel geleend, maar omwille van het feit dat Cozywheels alles officieel regelt en verzekert, besloot Bart de stap na een overtuigende infosessie echt te zetten. “Ik moet toegeven dat ik er even aan moest wennen om onze wagen te delen, maar het is een hele geruststelling dat we de gezinnen uit de buurt kennen met wie we de wagen delen,” zegt Bart. Hij ziet vooral voordelen. “De kosten worden gedeeld en doordat wij onze auto delen, moeten twee andere gezinnen geen auto kopen en kunnen we op onze manier ook bijdragen aan het klimaat,” aldus Bart. Zelfs de nadelen hebben hun voordeel. “We moeten nu meer plannen, maar fietsen daardoor ook meer, én ik voel me nu wel verplicht onze auto wat proper te houden …” Zijn ultieme tip voor iedere twijfelaar is het gewoon eens proberen!

Meer info?

Meer info over autodelen in België vind je op autodelen.net.

Infosessie

Is je interesse geprikkeld? Wil je meer weten? Wil je in contact komen met andere buurtbewoners die mogelijk interesse hebben in particulier autodelen? Een autodeler horen spreken over zijn ervaringen?

Schrijf je dan zeker in voor de infosessie. Deze zal doorgaan op maandag 11 december 2023 om 19u30 in zaal Iris in het Cultureel Centrum. 

Inschrijven voor 4 december via: