Een nieuwe toekomst voor de zandgroeve van Kerkom

Deze informatie is niet meer actueel!
In het kader van de ‘Dag van de trage weg’ (17 oktober) en de ‘Week van het bos’ (10 - 17 oktober) wordt de zandgroeve van Kerkom opengesteld op zondag 17 oktober en krijg je inzage in de toekomstplannen. Iedereen welkom!

Wanneer

 • 17 oktober ’21 (zo)
  van 14.00 u tot 17.00 u

Waar

naam
Boutersem
adres
- 3370 Boutersem

Info


De zandgroeve van Kerkom is door zijn bewogen geschiedenis als stortplaats een begrip in Boutersem. Een belangrijk keerpunt was het vaststellen van een gemeentelijk BPA (bijzonder plan van aanleg) in 1995 waardoor de zandgroeve niet als stortplaats voor huishoudelijk afval ingericht kon worden. Kerkom is destijds op de valreep gered. De kuil kon enkel opgevuld worden met inerte materialen (waaronder steenpuin) en bodem (niet-verontreinigde grond). Het opvullen van de oude zandgroeve loopt op zijn einde. De volledige omgeving (ca. 12 ha.) moet nu aangelegd worden als natuurgebied.

De gemeente werkt met haar partners op een concrete manier aan de inrichting van het natuurgebied. Er is ruimte voor bos, houtkanten, water en graslanden. Door het gebied worden paden aangelegd. De holle weg wordt hersteld. Met dit initiatief wordt er een aangepaste ruimte gecreëerd voor zeldzame bewoners zoals geelgors, oeverzwaluw, roodborsttapuit, iepenpage en met een beetje geluk ook de rugstreeppad.

Op zondag 17 oktober worden de toekomstplannen voorgesteld.
Iedereen is welkom!

 • Wanneer? zondag 17 oktober 2021
 • Waar? afspraak op het einde van de Molenweg in Kerkom
  (aan de ingang van de zandgroeve, zijstraatje Kumtichsestraat)
 • Wat? vrij wandelparcours van 14 u tot 17 u
  diverse standjes met uitleg over de toekomstplannen
 • Meer info? omgeving@boutersem.be

Oud beeldmateriaal gezocht!
 
OPROEP: De gemeente zoekt fotomateriaal van het natuurgebied uit de periode vóór de start van de exploitatie van de zandgroeve. Geen foto's van de 'put' dus, maar beeldmateriaal van de toestand vóór 1958! Je kan je foto's bezorgen aan milieudienst@boutersem.be
Dit mag een gescand bestand zijn of een nieuwe foto van het bestaand beeldmateriaal (zorg voor voldoende hoge resolutie).
 
Alle activiteiten
foto: Affiche Zandgroeve Kerkom 17 oktober 2021

Organisatie