Lezing: Planeet Aarde

Deze informatie is niet meer actueel!
Geoloog Manuel Sintubin laat zijn licht schijnen over onze dierbare planeet tegen de achtergrond van de klimaatverandering.

Wanneer

  • 05 februari ’20 (wo)
    van 20.00 u tot 21.00 u

Prijs

Gratis

Waar

naam
Bibliotheek
adres
Kerkomsesteenweg 55 - 3370 Boutersem

Contact

Telefoon
016 73 50 10
e-mail
bibliotheek@boutersem.be

Info

De klimaatkwestie door de ogen van een geoloog
 
Met de regelmaat van de klok worden we in de media overspoeld met doembeelden over de toestand van de natuurlijke wereld rondom ons. Het klimaat warmt op, de oceanen veranderen in een soep van plastiek, de zesde massa-extinctie staat voor de deur. Kortom, wij brengen het voortbestaan van onze planeet in gevaar. Alleen zo’n uitspraak doet een geoloog de wenkbrauwen al fronsen. Ze geeft vooral blijk van een gebrek aan kennis over onze levende planeet.

De geoloog is inderdaad best geplaatst om vanuit een aards perspectief naar onze toekomst, net door te kijken in het geologische verleden. En dan zien we dat onze levende planeet een robuust systeem blijkt te zijn dat het al meer dan vier miljard jaar uithoudt in een steeds veranderende kosmische omgeving, maar vooral ook dat de aardse systemen tegen een stootje kunnen. Het grote planetaire experiment dat de mens aan het uitvoeren is, vormt dan ook geen bedreiging voor het voortbestaan van Planeet Aarde. Het stelt alleen maar de mens zelf voor grote uitdagingen, waarvan we nu pas de omvang echt beginnen te zien.

Manuel Sintubin is geoloog aan het departement Aard- en Omgevingswetenschappen van de KU Leuven

Alle activiteiten