Insectenspeurtocht zandgroeve Kerkom

Ingang zandgroeve, ter hoogte van het kruispunt Kerkstraat/Kumtichsestraat.
  • zo 7 juli 2024 van 14:00 tot 16:30

Na enkele sterk gesmaakte edities in de Snoekengracht, trekken we dit jaar naar de andere kant van Boutersem. Onder begeleiding van bijenspecialist Pieter Vanormelingen gaan we op zoek naar de insectenrijkdom in de zandgroeve van Kerkom. Het gevarieerde aanbod aan habitats verzekert ons van heel wat gevleugeld leven. Deze tocht is ook een buitenkansje om in de zandgroeve zelf te ontdekken wat er in de warme zandflanken huist. 
Naast insecten zullen we ook kunnen genieten van de kolonie oeverzwaluwen die sinds enkele jaren zich hier terug thuis voelt.

Een goed paar wandelschoenen zou moeten volstaan voor de tocht. Heb je zelf materiaal om insecten te vangen en bestuderen, breng dit dan zeker ook mee. Pieter zal jullie ook uitleggen hoe je met behulp van de app ObsIdentify soorten kan determineren op basis van een foto. Breng dus ook je smartphone mee en installeer de app al. 
Aangezien er ook wat interessante vogels te bewonderen kunnen zijn, kan een verrekijker ook van pas komen. 

De activiteit is gratis, maar een vrije bijdrage voor meer en betere natuur in eigen omgeving wordt meer dan gewaardeerd.
Om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten van de uitstap en de begeleiding door Pieter, is het aantal plaatsen beperkt. Inschrijven is dan ook noodzakelijk. Dit doe je door een mailtje te sturen naar natuurpuntboutersem@gmail.com. Vermeld hierin je naam en het aantal deelnemers. 

Locatie

Ingang zandgroeve, ter hoogte van het kruispunt Kerkstraat/Kumtichsestraat.
Kumtichsestraat , 3370 Boutersem

Leeftijd

vanaf 1 tot 99 jaar

Organisatie

Natuurpunt Velpe-Mene, Kern Boutersem