naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Bescherm dieren tegen hitte

26 juni ’19 (wo)
Wat doe je best voor je huisdieren tijdens een hittegolf? Maar denk ook aan de andere kleinere diertjes in en rond je tuin! Enkele tips:

Hou je dier uit de warmte en zon

Hou je huisdieren zoveel mogelijk binnen, zeker als je het huis koel kan houden. Mogen je huisdieren niet binnen, voorzie dan schaduw of een plek waar ze kunnen schuilen tegen de zon. Zorg ervoor dat er geen plastic, glas of golfplaten in het hok aanwezig zijn: dit creëert een serre-effect waardoor het in de schuilplaats nog warmer wordt dan buiten.

Voorzie voldoende fris water

Net zoals mensen kunnen huisdieren uitdrogen. Voorzie elke dag fris water dat liefst op een schaduwrijke plek blijft staan. Ben je niet thuis, vraag dan een buur, familielid of vriend om hiervoor te zorgen.

Vermijd inspanningen tijdens de warme middaguren

Behandel je huisdieren net als kleine kinderen of bejaarden bij een hittegolf: geen zware inspanningen op het heetst van de dag. Wandel bij voorkeur ‘sochtends vroeg en/of ‘savonds laat en vermijd zeker de uren tussen 11 en 18 uur. Neem extra water mee voor je hond, en plan soms een rustpauze in als je merkt dat de inspanning toch te zwaar is voor je dier.

Laat je dier niet achter in de auto

Laat een hond, net zomin als een baby, nooit in een warme auto, of die nu in de zon staat of niet. Het raampje een beetje openzetten is niet voldoende!

Korte snuiten of bleke vacht?

Honden met korte snuiten zijn extra kwetsbaar omdat ze moeilijker kunnen ademen. Zij mogen zeker geen inspanningen doen en niet in de zon liggen. Ook huisdieren met een witte vacht moeten extra beschermd worden: zij lopen meer risico op huidkanker.

Wees alert!

Huisdieren zijn niet immuun aan zonneslag. Wees alert voor syptomen als hevig ademhalen, traag reageren, veel kwijlen, extreem veel drinken, koorts, overgeven, duizeligheid, slechte coördinatie en zelfs flauwvallen.
Rij in deze gevallen onmiddellijk naar de dierenarts om schade aan de organen of zelfs de dood te vermijden.

Denk ook aan de andere dieren in en rond je tuin!

Help ook vogeltjes, egels en andere diertjes die mogelijk te lijden hebben onder de warmte, en het moeilijk hebben om water te vinden. Plaats een schaaltje met water in de tuin, onder een boom of haag, bij voorkeur in een schaduwplekje dus. Een kleine moeite voor jou, maar een enorme hulp voor deze diertjes!

Nieuwsoverzicht