naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Eikenprocessierupsen rukken op

05 juni ’19 (wo)
Door het warme weer ontwikkelen de rupsen zich snel. Zie je ergens een nest, verwittig ons dan via het formulier 'Melding' op het E-loket.

KLIK HIER VOOR FORMULIER MELDING

of contacteer de milieudienst

Vermijd de eikenprocessierups en voorkom klachten

In de lente komen de eerste jonge eikenbladeren tevoorschijn en tegelijkertijd klimmen de eikenprocessierupsen uit hun eitjes. De brandharen van deze rupsen zorgen voor jeuk, irritatie van je huid, luchtwegen en ogen.

Brandhaartjes als boosdoener

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes in de toppen van vooral eikenbomen legt. De rupsen komen vanaf april uit hun eitjes en vormen nesten op de stammen van eikenbomen. Hun kleine brandhaartjes zijn een natuurlijk verdedigingsmechanisme.

Kom je in contact met de brandharen, dan kan je binnen het uur jeuk, roodheid, zwelling, astma-achtige klachten, hoesten, pijn in de keel, oog- en huidirritaties krijgen. De klachten verdwijnen binnen de twee weken vanzelf zonder verdere behandeling. Het is wel belangrijk om je huid goed met water te wassen en je ogen grondig uit te spoelen. Bij hevige jeuk kan een zalf op basis van menthol je helpen. Zijn de klachten erger? Ga dan naar je huisarts. De brandharen krijg je uit je kleding door ze te wassen op 60°C.

De meeste overlast treedt op in de maanden mei en juni. Vanaf juli verpopt de rups zich in een stevige cocon en groeit ze uit tot een onopvallende grijze nachtvlinder. Hoewel het grootste gevaar dan geweken is, kan het opwaaien van oude brandharen nog tot september voor gezondheidsklachten zorgen.

Wat mag je vooral niet doen?

  • De rupsen en nesten aanraken of ze zelf proberen te bestrijden. Gebruik zeker geen insecticiden, want die kunnen schadelijk zijn voor jezelf en voor het milieu.
  • De rupsen wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger. De brandharen van de rupsen vliegen dan door de lucht.

Wil je meer weten over eikenprocessierupsen? Surf naar www.eikenprocessierups.be

Nieuwsoverzicht