AFGELAST! Lezing: Kerken en klokken van Boutersem

Deze informatie is niet meer actueel!
Heemkundige Kring Velpeleven Boutersem nodigt de heer Jef L. Teugels uit voor een lezing over het klinkend erfgoed van Boutersem.

Wanneer

  • 08 april ’20 (wo)
    van 20.00 u tot 21.30 u

Prijs

Gratis

Waar

naam
Bibliotheek
adres
Kerkomsesteenweg 55 - 3370 Boutersem

Info

Jef L. Teugels heeft een ruime ervaring op het gebied van inventarisatie van klokken in Westkaap (in Zuid-Afrika) en van luidklokken in Oost-Brabant.  Een verkenning en inspirerende getuigenis in woord en beeld.

Naast de heer Teugels geeft burgemeester Chris Vervlietinformatie over het kerkenplan van Boutersem.
 
De laatste systematische klokkeninventarisatie in het aartsbisdom dateert van - verschiet niet  - 1918, ruim 100 jaar geleden dus.  En ondertussen hebben we nog Wereldoorlog II meegemaakt waarbij ook in Boutersem talrijke klokken werden opgeëist door de bezetter om er oorlogstuig mee te produceren.  We waren meteen ver weg van het begrip vredesklok of paasklok.
De herbestemming van kerken is in volle ontwikkeling.  Het thema van deze voordracht is dan ook bijzonder actueel.  We beschikken nu niet alleen over een volledige goed gedocumenteerde inventaris van de Boutersemse luidklokken, maar ook over de kenmerken en eigenschappen van dit bijzonder cultureel erfgoed.    

Hopelijk zal een betere kennis van hun eigenschappen, functies en historische waarde leiden tot meer waardering voor ons sonoor erfgoed.

Een initiatief van Heemkundige Kring v.z.w. Velpeleven i.s.m. Bib Boutersem

Gratis - vooraf inschrijven!

Alle activiteiten