Lezing: Belgen massaal op de vlucht

Deze informatie is niet meer actueel!
Historicus Guido Janzegers geeft een lezing over de massale vluchtelingenstroom van Belgen aan het begin van de Eerste Wereldoorlog.

Wanneer

  • 15 maart ’18 (do)
    van 20.00 u tot 21.30 u

Prijs

Gratis

Waar

naam
Bibliotheek
adres
Kerkomsesteenweg 55 - 3370 Boutersem

Contact

Telefoon
016 73 50 10
e-mail
bibliotheek@boutersem.be

Info

Belgen massaal op de vlucht in de nazomer van 1914 voor de gruweldaden van het Duitse leger 
 
De diverse herdenkingen van zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog brachten ook een aantal verzwegen, vervaagde of bewust vergeten verhalen aan het licht. Meer en meer worden er ook vergelijkingen gemaakt met wat vandaag vluchtelingen in de wereld meemaken.

Op 4 augustus 1914 viel het sterkste leger van Europa uit die periode ons land binnen. Het werd dagenlang opgehouden door het pover uitgeruste Belgische leger. Het duurde resp. tot 19 (slag van Boutersem aan de Oude Vijvers)  en 25 augustus alvorens in onze streek Aarschot en Leuven werden ingenomen. Het gefrustreerde en vernederde Duitse leger nam dan wraak op de burgerbevolking. De vele slachtpartijen (5.000 doden), brandstichtingen en plunderingen lokten wereldwijd afgrijzen en verontwaardiging uit en zorgden voor heel wat solidariteitsacties met het Belgische volk.

Door het optreden van het Duitse leger sloegen 1.500.000 Belgen (20 % van de toenmalige bevolking!) in paniek op de vlucht voor die barbaarse "Hunnen"richting Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

De lezing over deze gruwelijkste periode  uit de Belgische geschiedenis wordt gegeven door Guido Janzegers, historicus. Zijn voordracht wordt ingeleid door burgemeester Sarah Boon. Chille Michiels, auteur van het boek "Opgeëiste en Weggevoerde Werkkrachten uit Boutersem tijdens de Eerste Wereldoorlog" zorgt voor een nabeschouwing.

De lezing kadert in de activiteiten omtrent herdenking 100 jaar einde Wereldoorlog I.

Organisatie: Werkgroep Herdenking 100 jaar einde Wereldoorlog I i.s.m. Bib Boutersem en Cultuurraad

Prijs: gratis - vooraf inschrijven!

Alle activiteiten