Lezing: Democratie in tijden van populisme en technocratie

Deze informatie is niet meer actueel!
Prof. dr. Stefan Rummens houdt een lezing over het groeiend populisme en kadert het in een aantal hedendaagse tendensen.

Wanneer

  • 18 oktober ’17 (wo)
    van 20.00 u

Prijs

Gratis

Waar

naam
Bibliotheek
adres
Kerkomsesteenweg 55 - 3370 Boutersem

Contact

Telefoon
016 73 50 10
e-mail
bibliotheek@boutersem.be

Info

Democratie in tijden van populisme en technocratie

Het populisme lijkt aan een onstuitbare opmars bezig zowel bij ons in Europa als in de Verenigde Staten. Denken we maar aan de Brexit, aan de verkiezing van Donald Trump of aan de electorale successen van de vaak extreemrechtse populistische partijen bij ons en in onze buurlanden.

In deze lezing proberen we meer vat te krijgen op het fenomeen van het populisme: wat is het? hoe gevaarlijk is het voor onze democratie? en wat kunnen we eraan doen?

Om het populisme goed te begrijpen moeten we het echter tegelijkertijd plaatsen binnen een aantal bredere ontwikkelingen die ons politieke systeem de voorbije decennia heeft ondergaan. Zo heeft de overgang van de verzuilde partijdemocratie naar de moderne mediademocratie de manier waarop onze politieke functioneert grondig veranderd. Belangrijker nog is de opkomst van allerlei technocratische instellingen voornamelijk op het niveau van de Europese Unie. Deze technocratie heeft onze traditionele politieke instellingen (parlement en regering) danig verzwakt en zo mee de voedingsbodem voor het populisme versterkt. Een grondige aanpak van het populisme vereist daarom dat we die traditionele politieke instellingen opnieuw moeten versterken en democratiseren en dat zowel op nationaal als op Europees niveau.


Wie? Prof. dr. Stefan Rummens

Alle activiteiten
foto: 2017populisme.jpg

Categorie

Organisatie

naam
Bibliotheek